Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når virkeligheten manipuleres

10.05.10

Antagonism

Virkeligheten kan ikke manipuleres. Det betyr imidlertid ikke at vår oppfatning av virkeligheten ikke kan manipuleres. Bildet du ser over er et godt eksempel på slik manipulasjon.

Med teknologi skal verden manipuleres

Ved å innføre teknologi, eller øke omfanget av bruk av teknologi, øker mulighetene for å manipulere vår virkelighetsoppfatning.

Et annet eksempel er Datalagringsdirektivet (DLD). DLD vil medføre lagring av store mengder data om vår kommunikasjon; hvem vi kommuniserer med, når vi gjør det og hvor vi befinner oss. På samme måte som bildet lar også denne typen data seg manipulere.

For en tid siden publiserte jeg kronikken Slik omgår du Datalagringsdirektivet. I kronikken presenteres fem enkle teknikker de fleste kan benytte seg av, uten å inneha nevneverdig teknisk kompetanse. Med disse teknikkene manipulerer man data som lagres, det vil si endrer oppfatningen av hvilken kommunikasjon som faktisk fant sted. Hvis jeg for eksempel benytter meg av naboens åpne, usikrede trådløse nettverk, vil virkeligheten være at det er jeg som kommuniserer, mens overvåkingens oppfatning vil være at det er naboen som kommuniserer.

Alt kan hackes, knekkes og omgås

Å manipulere kommunikasjon med mobiltelefon har dessverre ikke vært like lett å omgå. Imidlertid kan man lese hvordan GSM-krypteringen er i ferd med å knekkes. Det er fristende å leke med tanken om hvordan man etter at GSM-krypteringen er knekt kan manipulere metadata i GSM-nettet. I beste fall kan man manipulere egen tilstedeværelse og kommunikasjon, i verste fall kan man plante falske beviser, det vil si fabrikkere samtaler, meldinger og datatrafikk.

Poenget er den samme som for kronikken jeg tidligere har skrevet; alt kan hackes, knekkes og omgås. La meg ta en håndfull viktige eksempler:

Dette er bare toppen av isfjellet. Historien er gjennomsyret av eksemplerhvordan all kryptering før eller siden blir knekt.

Hva kan du stole på?

En slik liste leder videre til følgende poeng: Når alt kan hackes, knekkes, omgås, manipuleres og misbrukes, kan man ikke være sikker på at det man ser faktisk er ekte, akkurat som på bildet. Eksempelvis kan man ikke være sikker på at data lagret som følger av DLD faktisk vil være ekte og etterrettelige. Som et ekstremt eksempel kan vi tenke oss filmtriologien The Matrix.

I verste fall kan man tenke seg at DLD vil føre til justismord. Er justismord den ultimate prisen vi må betale for personvernet?

Samtidig er det også viktig å se slik manipulasjon i lys av det pågående prosjektet om innføring av e-valg i Norge. Ille nok er reduksjon av personvernet, minst like ille er manipulering av demokratiet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt