Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når virkeligheten manipuleres

10.05.10

Antagonism

Virkeligheten kan ikke manipuleres. Det betyr imidlertid ikke at vår oppfatning av virkeligheten ikke kan manipuleres. Bildet du ser over er et godt eksempel på slik manipulasjon.

Med teknologi skal verden manipuleres

Ved å innføre teknologi, eller øke omfanget av bruk av teknologi, øker mulighetene for å manipulere vår virkelighetsoppfatning.

Et annet eksempel er Datalagringsdirektivet (DLD). DLD vil medføre lagring av store mengder data om vår kommunikasjon; hvem vi kommuniserer med, når vi gjør det og hvor vi befinner oss. På samme måte som bildet lar også denne typen data seg manipulere.

For en tid siden publiserte jeg kronikken Slik omgår du Datalagringsdirektivet. I kronikken presenteres fem enkle teknikker de fleste kan benytte seg av, uten å inneha nevneverdig teknisk kompetanse. Med disse teknikkene manipulerer man data som lagres, det vil si endrer oppfatningen av hvilken kommunikasjon som faktisk fant sted. Hvis jeg for eksempel benytter meg av naboens åpne, usikrede trådløse nettverk, vil virkeligheten være at det er jeg som kommuniserer, mens overvåkingens oppfatning vil være at det er naboen som kommuniserer.

Alt kan hackes, knekkes og omgås

Å manipulere kommunikasjon med mobiltelefon har dessverre ikke vært like lett å omgå. Imidlertid kan man lese hvordan GSM-krypteringen er i ferd med å knekkes. Det er fristende å leke med tanken om hvordan man etter at GSM-krypteringen er knekt kan manipulere metadata i GSM-nettet. I beste fall kan man manipulere egen tilstedeværelse og kommunikasjon, i verste fall kan man plante falske beviser, det vil si fabrikkere samtaler, meldinger og datatrafikk.

Poenget er den samme som for kronikken jeg tidligere har skrevet; alt kan hackes, knekkes og omgås. La meg ta en håndfull viktige eksempler:

Dette er bare toppen av isfjellet. Historien er gjennomsyret av eksemplerhvordan all kryptering før eller siden blir knekt.

Hva kan du stole på?

En slik liste leder videre til følgende poeng: Når alt kan hackes, knekkes, omgås, manipuleres og misbrukes, kan man ikke være sikker på at det man ser faktisk er ekte, akkurat som på bildet. Eksempelvis kan man ikke være sikker på at data lagret som følger av DLD faktisk vil være ekte og etterrettelige. Som et ekstremt eksempel kan vi tenke oss filmtriologien The Matrix.

I verste fall kan man tenke seg at DLD vil føre til justismord. Er justismord den ultimate prisen vi må betale for personvernet?

Samtidig er det også viktig å se slik manipulasjon i lys av det pågående prosjektet om innføring av e-valg i Norge. Ille nok er reduksjon av personvernet, minst like ille er manipulering av demokratiet.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler