Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Myten om multitasking

23.06.10

Multitasking er kjent som evnen til å gjøre flere ting på én gang, og brukes gjerne både om mennesker og datamaskiner. Men hvem eller hva er egentlig multitasking forbeholdt?

caffeinating, calculating, computerating

caffeinating, calculating, computerating av Ryan Ritchie • Lisens: CC-BY-ND 2.0

På en datamaskin man man for eksempel kjøre to eller flere programmer samtidig. Som menneske kan man også gjøre to eller flere ting samtidig, for eksempel strikke og lese avisen.

Den videre likheten mellom datamaskiner og mennesker er at ingen av dem kan fokusere på mer enn én ting om gangen. Du kan lese avisen og strikke samtidig, fordi strikkingen går på refleks. Skulle du konsentrert deg om strikkingen ville det blitt dårlig med avislesing. Datamaskinen kan for eksempel ha åpent to dokumenter samtidig, men kan kun fokusere på et av de om gangen.

Tilsvarende er det ikke mulig for et menneske å multitaske på en datamaskin, fordi datamaskinen ikke lar deg gjøre mer enn én ting om gangen. Selvsagt kan du la flere programmer kjøre samtidig, men da er det datamaskinen som håndterer disse programmene, og ikke du. Med en datamaskin kan du altså ikke redigere to dokumenter samtidig. Du kan ha to dokumenter åpne samtidig, men du kan ikke redigere begge samtidig, kun veksle mellom dem.

Det er ikke noe stort poeng i denne artikkelen, utover å understreke at verken datamaskiner eller mennesker egner seg for multitasking når det kommer til menneskers bruk av en datamaskin. Datamaskiner multitasker, men mennesker kan ikke multitaske på en datamaskin.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt