Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Elektronisk kvittering

09.08.10

Mange mennesker gjør som meg — sparer på litt for mange kvitteringer de mottar når de handler. Selv har jeg tidvis hatt flerfoldige skoesker med kvitteringer. De viktigste kvitteringene, som for eksempel til fjernsyn, vaskemaskin og liknende, har jeg satt til side i en egen mappe. Ingen av delene byr på nevneverdige problemer, men sexy er det ikke. Derfor har jeg tenkt ut en alternativ måte å levere en kvittering på og presenterer her noen tanker om elektronisk kvittering, e-kvittering.

Utfordringen

Utfordringen med gamle kvitteringer er at de er mange og lite håndterbare. Skrevet ut på et papirformat som ikke egner seg for arkivering, er skoesker blant de minst dårlige av alternativene. I tillegg er søk og kategorisering vanskelig, med mindre man benyttet flere skoesker, mapper, eller liknende.

Løsningen

Løsningen kaller jeg e-kvittering og fungerer som et tillegg til din eksisterende kontoutskrift i nettbanken. Når du i nettbanken i dag sjekker kontoutskriften, finner du for eksempel linjer som forteller deg hvor, når og for hvor mye du har handlet.

Med mindre man fører manuell kontroll utover nettbanken, er det ingenting i en banktransaksjon som utdyper detaljene. Hva var det jeg handlet på Kiwi denne gangen? E-kvittering fungerer som et tillegg til den tradisjonelle transaksjonsteksten, og viser kvitteringen i sin helhet. På denne måten kan man arkivere, kategorisere og søke i kvitteringer.

På sikt ser jeg også for meg utvidet funksjonalitet, for eksempel deling av utgifter med andre bankkunder, litt som med tjenesten delregning.no.

Teknisk løsning

Å implementere e-kvittering bør være en triviell sak, skjønt min erfaring med IT-systemer i banksektoren — jeg har både hovedoppgave og fem års arbeidserfaring — tilsier at ingenting skal tas for gitt. En teknisk komplisert sak er det altså ikke, med mindre eksisterende systemer vanskeliggjør prosessen.

Handelsstedet, for eksempel min lokale Kiwi-butikk, returnerer i dag informasjon til banken om banktransaksjonen, dersom jeg betaler med bankkort. Med e-kvittering skal handelsstedet i tillegg levere informasjon om alle detaljer om transaksjonen, blant annet:

 • Organisasjonsnummer
 • Ordreopplysninger som ordrenummer, fakturanummer, kassenummer, kvitteringsnummer, operatør, dato, klokkelsett, etc.
 • Ordrelinjeopplysninger som varetekst, pris, MVA-prosent, evt. rabatter, etc.
 • Sum, evt. rabatter, MVA-prosent, MVA-grunnlag og MVA
 • Betalingsmåte
 • Fritekst fra butikken, for eksempel åpningstider, telefonnummer, adresse, etc.
 • Eventuell informasjon om bonusavregning
 • BAX-nummer

Umiddelbart er det lett å forestille seg noen gevinster:

 • Ingen kvitteringer forsvinner
 • Enkelt å arkivere, sortere og søke i kvitteringer
 • Redusert papirbruk

Samtidig er det like lett å forestille seg noen utfordringer:

 • Personvernet må ivaretas, løsningen må være frivillig
 • Økt behov for lagring hos bankene

Hva tror du, har e-kvittering noe for seg?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler