Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Elektronisk kvittering

09.08.10

Mange mennesker gjør som meg — sparer på litt for mange kvitteringer de mottar når de handler. Selv har jeg tidvis hatt flerfoldige skoesker med kvitteringer. De viktigste kvitteringene, som for eksempel til fjernsyn, vaskemaskin og liknende, har jeg satt til side i en egen mappe. Ingen av delene byr på nevneverdige problemer, men sexy er det ikke. Derfor har jeg tenkt ut en alternativ måte å levere en kvittering på og presenterer her noen tanker om elektronisk kvittering, e-kvittering.

Utfordringen

Utfordringen med gamle kvitteringer er at de er mange og lite håndterbare. Skrevet ut på et papirformat som ikke egner seg for arkivering, er skoesker blant de minst dårlige av alternativene. I tillegg er søk og kategorisering vanskelig, med mindre man benyttet flere skoesker, mapper, eller liknende.

Løsningen

Løsningen kaller jeg e-kvittering og fungerer som et tillegg til din eksisterende kontoutskrift i nettbanken. Når du i nettbanken i dag sjekker kontoutskriften, finner du for eksempel linjer som forteller deg hvor, når og for hvor mye du har handlet.

Med mindre man fører manuell kontroll utover nettbanken, er det ingenting i en banktransaksjon som utdyper detaljene. Hva var det jeg handlet på Kiwi denne gangen? E-kvittering fungerer som et tillegg til den tradisjonelle transaksjonsteksten, og viser kvitteringen i sin helhet. På denne måten kan man arkivere, kategorisere og søke i kvitteringer.

På sikt ser jeg også for meg utvidet funksjonalitet, for eksempel deling av utgifter med andre bankkunder, litt som med tjenesten delregning.no.

Teknisk løsning

Å implementere e-kvittering bør være en triviell sak, skjønt min erfaring med IT-systemer i banksektoren — jeg har både hovedoppgave og fem års arbeidserfaring — tilsier at ingenting skal tas for gitt. En teknisk komplisert sak er det altså ikke, med mindre eksisterende systemer vanskeliggjør prosessen.

Handelsstedet, for eksempel min lokale Kiwi-butikk, returnerer i dag informasjon til banken om banktransaksjonen, dersom jeg betaler med bankkort. Med e-kvittering skal handelsstedet i tillegg levere informasjon om alle detaljer om transaksjonen, blant annet:

 • Organisasjonsnummer
 • Ordreopplysninger som ordrenummer, fakturanummer, kassenummer, kvitteringsnummer, operatør, dato, klokkelsett, etc.
 • Ordrelinjeopplysninger som varetekst, pris, MVA-prosent, evt. rabatter, etc.
 • Sum, evt. rabatter, MVA-prosent, MVA-grunnlag og MVA
 • Betalingsmåte
 • Fritekst fra butikken, for eksempel åpningstider, telefonnummer, adresse, etc.
 • Eventuell informasjon om bonusavregning
 • BAX-nummer

Umiddelbart er det lett å forestille seg noen gevinster:

 • Ingen kvitteringer forsvinner
 • Enkelt å arkivere, sortere og søke i kvitteringer
 • Redusert papirbruk

Samtidig er det like lett å forestille seg noen utfordringer:

 • Personvernet må ivaretas, løsningen må være frivillig
 • Økt behov for lagring hos bankene

Hva tror du, har e-kvittering noe for seg?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt