Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Garmin Forerunner 305

30.08.10

Jeg trodde det skulle være enkelt å finne en pulsklokke som dekker mine behov. Det var det ikke, men til gjengjeld fant jeg Garmin Forerunner 305 som både dekker mine behov og som ikke tømte lommeboka.

Garmin Forerunner 305

Mine krav

Å kjøpe pulsklokke er et spørsmål om behov. Jeg har aldri hatt pulsklokke tidligere, til tross for at jeg alltid har trent en del. Derfor hadde kun vage tanker om hva jeg trengte:

 • Pulsmåler (åpenbart)
 • GPS som produserer GPX-filer
 • Mac OS X-kompatibel

Så enkelt og vanskelig kan det altså gjøres. Enkelt fordi kravene er enkle å imøtekomme. Vanskelig fordi det tilsynelatende gjør noe med utvalget. Utover dette regner jeg med at klokkene som oppfyller kravene har all funksjonalitet jeg måtte trenge rundt tidtaking, pulsmåling og så videre.

Imidlertid viser det seg at det kun er Garmin som oppfyller alle kravene, med sin Forerunner-serie. Imidlertid ble jeg aldri klok på hvorfor jeg skulle velge 405CX til 2675,- kroner fremfor 310XT til 2595,- kroner eller 305 til 1449,- kroner. Dermed endte jeg opp med sistnevnte.

I esken

I esken finner du:

 • Pulsklokke
 • Lader
 • USB-kabel
 • Brukermanual
 • Programvare
 • Verktøy for å ta av reimene når enheten festes på sykkel
 • Ekstra reim

I tillegg kjøpte jeg festebrakett for sykkel til 149,- kroner.

Installasjon og oppsett

På datamaskinen

Installasjon og oppsett av programvaren på datamaskinen er så enkelt som det bør være. Siste versjon av Garmin Training Center lastes ned fra nett, installeres og settes enkelt opp. Fra denne kan man publisere treningsøkter til Garmin Connect som er en nettbasert løsning med mange fine funksjoner.

Straks programvaren er installert og du har tatt din første treningstur, kobler du klokka til maskinen via dokkingstasjonen.

På pulsklokka

Når du skrur på enheten første gang blir du tatt igjennom en kort veiviser for å sette de viktigste innstillingene. Allikevel gjennomgås ikke alle innstillinger, for eksempel må du velge metrics fremfor imperial manuelt, så det kan lønne seg å ta en kjapp tur gjennom menyen for å se at alt er slik du vil ha det.

Innstillingene er heldigvis oversiktlige og lettforståelige, og du kan velge norsk språk.

Lading og batteritid

Det følger med en dokkingstasjon som enheten legges i. Denne enheten kobles da til datamaskinen eller en stikkontakt med USB for lading. Å fullade enheten tar omlag tre timer.

Garmin hevder batterikapasitet på inntil 10 timer. Min gode venn Andreas rapporterer omlag 8 timer på sin 405CX, mens andre igjen forteller om 5 timer. Selv har jeg ikke lange nok turer til å bekrefte eller avkrefte, men jeg legger igjen kommentar straks jeg vet mer.

I bruk

Størrelse og komfort

Garmin Forerunner 305 er et digert beist. Mildt sagt. Heldigvis veier den bare 77 gram og ikke i nærheten av hva størrelsen gir inntrykk av.

Til tross for størrelsen er den med sine beskjedne 77 gram komfortabel å ha på under trening. Brystbeltet strammer ikke for mye og sitter godt uten å skli ned.

Garmin Forerunner 305 på armen

Skjerm og brukervennlighet

Skjermen er stor, tallene lettleste og knappene enkle å betjene. I tillegg er brukervennligheten god og lettforståelig. Skjermen har også bakgrunnsbelysning som kan skrus av og på.

GPS

Garmin Forerunner 305 benytter ikke bare satellitter i GPS-nettet, men også fra EGNOS. I kombinasjon med det velkjente SiRFstar III-brikkesettet som stort sett alle GPS-er nå benytter, bør det legge grunnlaget for svært god nøyaktighet.

Min erfaring er at nøyaktigheten er så god som den kan få blitt, nesten fullkommen. Som orienteringsløper løper jeg rundt i tett skog uten fri sikt til åpen himmel. Det er en utakknemlig oppgave å angi nøyaktig posisjonering under slike forhold, og Garmin Forerunner 305 leverer bedre enn forventet. I eksempelet jeg har publisert lenger ned kan du faktisk sammenlikne Google Earth mot Statens kartverk og se at førstnevnte er mest nøyaktig.

Etter treningsøkten

Garmin Training Center

Straks treningsøkten er over kobler du klokka til datamaskinen og starter den medfølgende programvaren Garmin Training Center. Overføring går lynraskt og du ser umiddelbart følgende skjermbilde:

Garmin Training Center

(Trykk på skjermbildet for en større utgave)

I Garmin Training Center ligger mye funksjonalitet for blant annet treningsdagbøker, overføring av treningsøkter til og fra klokka. For meg ligger den største verdien foreløpig i å se hvor jeg har løpt, høydeprofilen på turen, puls, hastigheter, distanse og tidsforbruk.

Kartet er absolutt ingenting å skryte av. Det var heldigvis noe jeg forutså, slik at jeg ønsket meg mulighet for eksport av GPX-filer. Eksport gjør man enkelt rett fra Garmin Training Center.

Resultatet er at jeg kan kombinere GPX-filen med kartdata fra Statens kartverk, slik Atle Frenvik Sveen har beskrevet for oss. Resultatet er intet annet en lekkert, i hvert fall for oss orienteringsnerder:

Trykk her for større kart

Skulle ikke det være nok kan du også eksportere ruter til Google Earth og Garmins eget TCX-format. Sistnevnte er et XML-basert format spesielt utviklet av Garmin for å eksportere treningsøkter. I motsetning til en GPX som kun inneholder tidsangivelse og koordinater på et kart, inneholder en TCX-fil både tidsangivelse, koordinater, høyde over havet, puls og hastighet. Slikt kan man jo more seg med i timesvis, for eksempel i egenutviklede regneark eller databaser for rapportering og lekre grafer.

Garmin Connect

Garmin Connect fremstår tilsynelatende som en nettbasert versjon av Garmin Training Center. Du kan laste opp treningsøkter direkte fra klokka til nettstedet, noe som gjør Garmin Training Center overflødig. Du kan også eksportere GPX-filer fra Garmin Connect. Imidlertid har jeg ikke nok fartstid med noen av delene til å kunne gi en nøyaktig sammenlikning.

Garmin Connect

(Trykk på skjermbildet for en større utgave)

Konklusjon

Jeg har kun vært i besittelse av Garmin Forerunner 305 i kortere tid, men allerede etter litt bruk ser jeg at all funksjonaliteten jeg ønsker meg er på plass — og vel så det. Nøyaktighet og batterikapasitet holder så langt til mine behov.

Fordeler:

 • Mye funksjonalitet
 • Nøyaktig GPS
 • Mac OS X-kompatibel
 • Komfortabel og lav vekt

Ulemper:

 • Størrelsen

Jeg har således ingen problemer med å gi Garmin Forerunner 305 en varm anbefaling!

Til slutt kun en pussig kuriositet som kan gi tvangsnevroser av mindre. Denne lille lappen er klistret over klokka og er det aller første man leser når man kikker på produktet:

Foruroligende advarsel

Selv om jeg personlig tar det hele med stor ro og lett humor, ser jeg fint hvordan dette kan bekymre en stakkars nevrotiker.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler