Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Utro tjenere

17.09.10

Det finnes ingenting som heter sikker lagring av informasjon. Enten blir informasjonen hacket, eller blir offer for utro tjenere.

Det er fredag kveld for noen uker siden, og jeg er på besøk av en god venn av meg. Våre respektive kjærester er på byen med jentene. Vi sitter i sofaen med hver vår øl, lytter til musikk og snakker jobb. Etter et lite opphold i samtalen, sier vennen min lavt

— Vi har venner som ikke har det veldig bra økonomisk, Martin!

Jeg blir litt forbauset. Vet ikke helt hva jeg skal svare. Vennen min arbeider for et inkassobyrå og har sannsynligvis mer kunnskap om våre liv enn hva jeg liker å vite. Det blir stille igjen. Han sier ikke mer, fordi han vet at han allerede har sagt for mye, uten å nevne navn, og ikke kan si mer. Jeg spør heller ikke.

Historien er gjennomsyret av det man kaller utro tjenere, mennesker som misbruker tilgang på informasjon. Selv om min venn ikke kan defineres som en utro tjener, er det allikevel en klar indikasjon på at han besitter informasjon utover hva som er nødvendig for å utføre sitt arbeid.

Av de mer kjente historiene om utro tjenere, finner vi bankansatte som selger kjendisers bankkontoutskrifter og nå senest historien om en Google-ansatt som har snoket i brukernes personsensitive opplysninger.

Problemet med å samle store mengder personsensitive data er at muligheten for misbruk øker proporsjonalt med insentivene til en utro tjener. Det kan for eksempel være å selge informasjon for penger, utpressing eller tilsvarende. Muligheten for misbruk av tilgang til slik informasjon varierer altså med motivene en utro tjener har for misbruk. John Edgar Hoover, direktør for FBI gjennom 48 år, har uttalt at

Kunnskap er makt! Spesielt kunnskap om mennesker!

I lys av debatten om innføring av Datalagringsdirektivet (DLD) i norsk rett, bør man ta til etterretning at det ikke eksisterer noe slikt som sikker lagring. Misbruk trenger ikke nødvendigvis å forekomme gjennom hacking, det skjer langt oftere ved at utro tjenere med legitim tilgang misbruker tilgangen. Da spiller det ingen rolle om man avdekker og avskjediger den utro tjeneren — skaden har allerede skjedd.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler