Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fortreffeligheten av å levere ofte

30.09.10

Under IT-tinget 2010 snakket Karl Philip Lund (Shortcut) og Robert Isaksen (Hurtigruten) om en av mine kjepphester i prosjektledelse av IT-prosjekter; fortreffeligheten av å levere ofte.

En av de vanligste årsakene til at IT-prosjekter feiler er at de ikke leverer den funksjonaliteten de skal. Det blir gjerne nedsatt en prosjektgruppe som gjennomfører et stykke arbeid som til slutt ender ut i en leveranse. Tidligere gjennomførte man gjerne én prosess som resulterte i én leveranse, mens man i dag ofte gjennomfører denne prosessen med flere leveranser.

Det viktigste et IT-prosjekt gjør er å levere lite funksjonalitet ofte. I motsatt fall, ved å levere mye funksjonalitet sjelden, tilfører man løsningen mer funksjonalitet og dermed økt kompleksitet og risiko, slik figuren under viser.

Funksjonalitet og risiko i IT-prosjekter

Alternativet med å levere lite funksjonalitet ofte, reduserer kompleksiteten og risikoen for at noe går galt. Ved å levere lite funksjonalitet gjør man det enklere å korrigere feil i løsningen, samt å gjøre endringer i funksjonaliteten dersom den ikke er i henhold til brukernes forventninger, slik figuren under viser.

Funksjonalitet og risiko i IT-prosjekter

Når man skal prioritere funksjonalitet som skal leveres, lager man først en tabell som lister opp alle hovedfunksjonene man ønsker i løsningen. I tabellen putter man også inn estimater for pris og kompleksitet. Tabellen kan for eksempel se slik ut:

ID Beskrivelse Kost Nytte
1 Funksjonalitet 1 1 9
2 Funksjonalitet 2 3 7
3 Funksjonalitet 3 2 5
4 Funksjonalitet 4 6 7
5 Funksjonalitet 5 6 4
6 Funksjonalitet 6 8 4
7 Funksjonalitet 7 4 2
8 Funksjonalitet 8 9 1

Deretter omsetter man tabellen i en matrise. Den gjør det lett å velge hvilken funksjonalitet man bør prioritere først, slik.

Kost-/nyttemodell for IT-prosjekter

Figuren gjør det enkelt å velge det man kaller lavthengende frukt først.

Spesielt i store IT-prosjekter er denne formen for smidig prosjektgjennomføring både viktig, effektiv og gir umiddelbare resultater. Prosjektet leverer raskt og fortløpende, risikoen reduseres og brukerne blir fornøyde.

Merk at dette ikke er en beskrivelse av selve metodikken. Artikkelen er ment å illustrere prinsipper for å redusere risiko. Selve prosjektmetodikken kan gjennomføres etter forskjellige kjente smidige metodikker.

I stedet for å starte med lange forprosjekter, utredninger, diskusjoner i overdimensjonerte prosjektgrupper og annen tidkrevende akrobatikk som gjør en løsningsblind, bør man starte med å levere noe raskt. Man har tross alt en viss idé om hva man skal levere.

Sett i gang!

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt