Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Prisen du betaler

05.10.10

«En makrellboks koster bare 9,- kroner hos Kiwi!».

Mannen foran meg i køen i kantina på jobben holder frem en liten tallerken med makrell i tomat, med en liten persilledusk på toppen. Han ser litt streng ut, men ikke veldig. Damen i kassen forsøker etter beste evne å forklare ham hvorfor makrell i tomat koster mer i kantinen enn den gjør på Kiwi.

Det er ingen uvanlig hendelse. Ofte hører vi mennesker klage over at noe koster mer et sted enn et annet. Hvorfor er det egentlig slik at makrell i tomat koster mer i kantina enn på Kiwi?

Det er ikke makrell i tomat du betaler for når du kjøper makrell i tomat. Du betaler for at noen åpner boksen, tar ut halvparten og plasserer den pent på en liten tallerken sammen med en persilledusk. Du betaler for serviettene du forsyner deg med når du spiser i kantina. Og tannpirkerne. For bestikket du spiser med, det samme med tallerkener, glass og kopper. Og kaffekoppen du tar med tilbake til kontoret, som du glemmer å returnere. Du betaler for all maten som blir satt frem, men som ingen spiser og må kastes. Du betaler for at noen vasker bordene og gulvet i kantina. Og for at noen tar oppvasken etter deg. Du betaler for leie av lokaler som kantinebyrået betaler. Du betaler lønna til de som står i kassa i kantina, de som vasker opp, de som lager mat og til administrasjonen i kantinebyrået.

Derfor synes jeg det er underlig at det ikke koster mer for litt makrell i tomat.

Neste gang foreslår jeg derfor at du heller løper bort på Kiwi og kjøper makrellboksen selv.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt