Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Prisen du betaler

05.10.10

«En makrellboks koster bare 9,- kroner hos Kiwi!».

Mannen foran meg i køen i kantina på jobben holder frem en liten tallerken med makrell i tomat, med en liten persilledusk på toppen. Han ser litt streng ut, men ikke veldig. Damen i kassen forsøker etter beste evne å forklare ham hvorfor makrell i tomat koster mer i kantinen enn den gjør på Kiwi.

Det er ingen uvanlig hendelse. Ofte hører vi mennesker klage over at noe koster mer et sted enn et annet. Hvorfor er det egentlig slik at makrell i tomat koster mer i kantina enn på Kiwi?

Det er ikke makrell i tomat du betaler for når du kjøper makrell i tomat. Du betaler for at noen åpner boksen, tar ut halvparten og plasserer den pent på en liten tallerken sammen med en persilledusk. Du betaler for serviettene du forsyner deg med når du spiser i kantina. Og tannpirkerne. For bestikket du spiser med, det samme med tallerkener, glass og kopper. Og kaffekoppen du tar med tilbake til kontoret, som du glemmer å returnere. Du betaler for all maten som blir satt frem, men som ingen spiser og må kastes. Du betaler for at noen vasker bordene og gulvet i kantina. Og for at noen tar oppvasken etter deg. Du betaler for leie av lokaler som kantinebyrået betaler. Du betaler lønna til de som står i kassa i kantina, de som vasker opp, de som lager mat og til administrasjonen i kantinebyrået.

Derfor synes jeg det er underlig at det ikke koster mer for litt makrell i tomat.

Neste gang foreslår jeg derfor at du heller løper bort på Kiwi og kjøper makrellboksen selv.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler