Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En forretningsmodell med bismak

09.11.10

Jeg liker Apples produkter, men jeg liker ikke forretningsmodellen deres. Hvor langt kan Apple tøye strikken før forbrukere og utviklere forlater skuta?

Nylig lanserte Apple ikke uventet App Store for Mac OS X. Modellen kjenner vi fra blant annet iPhone og iPad: Apple tilbyr en markedsplass og tar omlag 30 % av omsetningen. Å tvinge App Store inn i Mac OS X vil på nåværende tidspunkt være selvmord for Apple. Ikke alle som utvikler på Apple-plattformen vil godta å bli tvunget inn i en forretningsmodell hvor de enten må gi 30 prosent av omsetningen til Apple eller øke prisene tilsvarende for å kompensere for for avansen Apple skal ha. Det er sannsynligvis derfor det er frivillig å benytte App Store på Mac OS X. Enn så lenge.

Urimelige vilkår skremmer utviklere

Tilsynelatende en fin avtale for små utviklere, men hva sier de store til at Apple forsyner seg av en tredjedel av kaken? Eksempelvis har Adobe og Apple ført verbal krigføring i flere år, blant annet om hvorfor Apple ikke støtter Flash på iPhone og iPad. En mulig konsekvens av urimelige avtalevilkår kan være at utviklerne trekker sitt produkt fra Apple-plattformen. Følger vi eksempelet videre med Adobe, kan det bety at de stopper utvikling av blant annet Photoshop for Mac, og heller fokuserer sin utvikling på Windows-utgaven.

For meg vil det være en personlig katastrofe. Ikke fordi jeg er bundet til Photoshop, men fordi alternativene er ikke noe å skryte av. Valget står da mellom elendige Photoshop-etterlikninger og et enda mer elendig operativsystem som er preget av dårlig sikkerhet, ditto ytelse og brukervennlighet — Windows. Det snør tett et visst sted før jeg velger Windows som min arbeidsplattform.

Pest vs. kolera

Forskjellen på Apple og Microsoft er at Apple i det store og hele fremstår som hyggelige og redelige, men med en urimelig forretningsmodell, mens Microsoft for mange fremstår som uredelige og ufine, men med en noe bedre forretningsmodell. Fellesnevneren er at begge forretningsmodellene uansett er dårlige for kundene.

På toppen av det hele kommer personverndebatten. Det er allerede velkjent at Apple vet nærmest alt om dine vaner på iPhone og iPad. Det blir neppe bedre når modellen også innføres på Mac-ene. Personvernaspektet er alene argument nok til å si takk og farvel til Apple.

Så gjenstår det bare å se hvor surt Apple vil gjøre livet for utviklerne. Og for seg selv.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt