Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En forretningsmodell med bismak

09.11.10

Jeg liker Apples produkter, men jeg liker ikke forretningsmodellen deres. Hvor langt kan Apple tøye strikken før forbrukere og utviklere forlater skuta?

Nylig lanserte Apple ikke uventet App Store for Mac OS X. Modellen kjenner vi fra blant annet iPhone og iPad: Apple tilbyr en markedsplass og tar omlag 30 % av omsetningen. Å tvinge App Store inn i Mac OS X vil på nåværende tidspunkt være selvmord for Apple. Ikke alle som utvikler på Apple-plattformen vil godta å bli tvunget inn i en forretningsmodell hvor de enten må gi 30 prosent av omsetningen til Apple eller øke prisene tilsvarende for å kompensere for for avansen Apple skal ha. Det er sannsynligvis derfor det er frivillig å benytte App Store på Mac OS X. Enn så lenge.

Urimelige vilkår skremmer utviklere

Tilsynelatende en fin avtale for små utviklere, men hva sier de store til at Apple forsyner seg av en tredjedel av kaken? Eksempelvis har Adobe og Apple ført verbal krigføring i flere år, blant annet om hvorfor Apple ikke støtter Flash på iPhone og iPad. En mulig konsekvens av urimelige avtalevilkår kan være at utviklerne trekker sitt produkt fra Apple-plattformen. Følger vi eksempelet videre med Adobe, kan det bety at de stopper utvikling av blant annet Photoshop for Mac, og heller fokuserer sin utvikling på Windows-utgaven.

For meg vil det være en personlig katastrofe. Ikke fordi jeg er bundet til Photoshop, men fordi alternativene er ikke noe å skryte av. Valget står da mellom elendige Photoshop-etterlikninger og et enda mer elendig operativsystem som er preget av dårlig sikkerhet, ditto ytelse og brukervennlighet — Windows. Det snør tett et visst sted før jeg velger Windows som min arbeidsplattform.

Pest vs. kolera

Forskjellen på Apple og Microsoft er at Apple i det store og hele fremstår som hyggelige og redelige, men med en urimelig forretningsmodell, mens Microsoft for mange fremstår som uredelige og ufine, men med en noe bedre forretningsmodell. Fellesnevneren er at begge forretningsmodellene uansett er dårlige for kundene.

På toppen av det hele kommer personverndebatten. Det er allerede velkjent at Apple vet nærmest alt om dine vaner på iPhone og iPad. Det blir neppe bedre når modellen også innføres på Mac-ene. Personvernaspektet er alene argument nok til å si takk og farvel til Apple.

Så gjenstår det bare å se hvor surt Apple vil gjøre livet for utviklerne. Og for seg selv.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler