Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Anonymitet

10.01.11

Å kunne opptre anonymt er en utrydningstruet menneskerett. Men med muligheten til å opptre anonymt følger et enda større ansvar.

Nylig ble det kjent at Norges mest leste blogger Emilie Nereng legger opp. Det spekuleres riktignok i om dette er et PR-stunt, men det er irrelevant i denne sammenheng. Budskapet som formidles via artikkelen er langt viktigere, nemlig konsekvenser — eller manglende sådan — av å opptre anonymt på nett. Nereng skriver:

I begynnelsen av bloggingen var alt bare gøy, jeg fikk bare positive kommentarer, fikk flere og flere lesere og følte at alt bare var moro. Men etter at jeg havnet øverst på topplisten endret det seg. Noen mener tydeligvis at «dersom man ligger øverst på blogglisten så må man tåle hva som helst». Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg! Kan man ikke bare la være å si noe hvis man ikke liker hvordan jeg er eller ser ut, ikke liker hvordan jeg blogger eller mener at jeg ikke fortjener å ligge på 1.plass? Da er det vel bare å slutte å gå inn på bloggen?

Problemet er kort fortalt mennesker som skriver nedlatende og sjikanerende kommentarer under et pseudonym. Det er en menneskerett å kunne opptre anonymt i samfunnet, ikke bare i det virkelige liv, men også på nett. Men sammen med friheten til å være anonym følger et enda større ansvar — et ansvar for å ikke misbruke den.

Idet man publiserer en nedlatende eller sjikanerende kommentar reduserer man folks tillit til anonyme mennesker. Og når tilstrekkelig mange misbruker denne tilliten blir anonymitet plutselig assosiert med noe negativt. Det er svært uheldig samfunnsutvikling. Vi ser allerede idag hvordan vår mulighet til å kommunisere anonymt innskrenkes. Fortsetter folk å misbruke de gjenværende mulighetene, blir jeg ikke overrasket dersom vi i fremtiden vil se stadig flere innskrenkninger av muligheten til å opptre anonymt.

Vi har alle behov for anonymitet av og til, enten det er på venteværelset på legekontoret eller i diskusjonsforumet for helserelaterte spørsmål. Når vi virkelig trenger anonymiteten må den ikke være ødelagt av misbruk og mistillit.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt