Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Backup med Amazon S3

02.02.11

Inntil nylig har jeg benyttet meg av to eksterne harddisker for backup av hjemmeserveren. Men tidene endrer seg, nå gjør Amazon S3 diskene overflødige.

Amazon Web Services

Behovet

Hjemme har vi en server som huser bilder, film, musikk og annet innhold. Backup av denne har tradisjonelt vært gjort mot to eksterne harddisker. Å ha god rutine for backup og plassering av de eksterne harddiskene er litt masete. Diskene må kobles til serveren, for deretter å plasseres på hvert sitt sted utenfor hjemmet for redundans. Ideelt sett. Slurv med rutinen blir fort en konsekvens når den er litt tungvinn.

I flere år har jeg derfor lekt med tanken på å laste backupen ut på et lukket sted på nettet. Imidlertid har tilgangen til nok båndbredde, diskplass og gode backuprutiner også i den andre enden vært fraværende. Nå har imidlertid både diskplass, båndbredde og sikkerhet blitt både billig og tilgjengelig med Amazon S3.

Hva er Amazon S3?

Amazon Simple Storage Service (S3) er, som navnet antyder, en enkel lagringsenhet. Du lager deg en konto hos Amazon, bestiller tjenesten S3 og dermed er du igang. Nå er det bare å lage en god og helautomatisert rutine for backup. Det finnes uendelig mange måter å gjøre dette på. Her får du min oppskrift.

Løsningen

I stua har vi en Mac Mini som er tilkoblet serveren. Denne har jeg satt opp til å automatisk synkronisere endringer på serveren til Amazon S3, slik illustrasjonen viser:

Backup til Amazon S3

Programvare

Det er ikke mye programvare som skal til for å synkronisere data med Amazon S3. Selv benytter jeg kombinasjonen Transmit, Automator og iCal. Førstnevnte kan kjøpes for 34 USD (ca. 200,- kroner), de to siste følger med operativsystemet på Mac.

Oppsett

Åpne Automator som du finner i mappen Programmer. Ikonet ser ut som følger.

Automator

I skjermbildet som følger velger du malen iCal for arbeidsflyt.

Mal for arbeidsflyt i Automator

Trykk på Internett i biblioteket helt til venstre og let deg frem til Synchronize i listen til høyre for biblioteket. Sistnevnte har samme ikon som Transmit.

Biblioteket i Automator

Trekk Synchronize over i vinduet til høyre. Endre arbeidsflyten slik du ønsker, for eksempel slik.

Oppsett av Automator

Til slutt lagrer du. Da startes iCal automagisk og du kan velge når og hvor ofte synkroniseringen skal skje, for eksempel slik.

Oppsett av iCal

Dette er en enkel og lettforståelig måte å gjøre det på. Det finnes som nevnt mange alternativer. Skulle du være fristet til å titte på noen av disse kan du vurdere kombinasjonen MacFuse og rsync/arRsync som er litt mer rettet mot nerdene.

Hyppighet

Synkronisering skjer ukentlig. Skulle vi ha behov for å hente noe ut fra backupen kan vi være rimelig sikre på at det befinner seg der, og ikke ble slettet i forrige synkronisering. Samtidig er det hyppig nok til at ikke store mengder data går tapt hvis serveren skulle dø.

Hva koster det?

I skrivende stund tar Amazon 0,14 USD per gigabyte per måned for lagring. I tillegg tar de 0,10 USD per overførte GB. Skal du for eksempel lagre 1 TB vil det koste deg 140 USD per måned for lagring. Opplasting (som du gjør én gang) vil koste 100 USD. Omsatt i norske kroner betaler du 820,- kroner per måned i lagring og 586,- kroner i opplasting.

Det er ikke spesielt billig, men så er det heller ikke lagringen du betaler for. Du betaler for å sove godt om natten, at noen passer på dataene dine for deg og for at du slipper å ha egne backuprutiner med eksterne harddisker som må flyttes frem og tilbake.

Sjekk gjerne ut prislisten for Amazon S3 for oppdaterte priser.

Hva skal du sikkerhetskopiere?

Med tanke på at 1 TB data koster 820,- kroner måneden å lagre, vil det fort være penger å spare på å kutte ned på hva du tar backup av. Trenger du backup av alle CD-ene og DVD-ene du har kjøpt? Neppe, de kan rekonstrueres. Bilder og hjemmevideo kan derimot ikke rekonstrueres. Det samme gjelder dokumenter.

Selv slipper jeg derfor unna med «bare» 250 GB, hvilket koster 205,- kroner per måned.

Andre bruksområder

Alternativ til eksterne disker

I tillegg til å fungere som backupløsning, kan du også bruke Amazon S3 som en erstatning for eksterne harddisker. Du vil da ha tilgang til dine data overalt, forutsatt at du har tilgang til internett. Den eneste begrensningen blir da båndbredden du har tilgjengelig.

Publisering av store filer på nett

Alle data du laster opp på Amazon forblir dine private data. Imidlertid har du muligheten til å tilgjengeliggjøre enkeltfiler eller hele mapper, slik at de blir tilgjengelige for nedlasting for eksempel via nettsider. Mange av de store nettjenestene benytter Amazon S3 til akkurat dette.

BitTorrent

Akkurat som med deling av filer eller mapper på nett kan du også tilgjengeliggjøre filer som torrents. Praktisk hvis du forventer stor trafikk og vil spare penger.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler