Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Same shit, new wrapping

07.02.11

Dette er en videokassett. Den hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet, for så å avgå en stille død en gang etter 2000. Men hva gjør vi med innholdet?

Nattevagten

Akkurat som med videokassetten, avgikk min videospiller en stille død en gang for lenge siden, og har ikke vært savnet. Før nå. Nylig kom jeg over en eske med gamle videokassetter som var ryddet vekk. Videokassetter jeg brukte mine surt oppsparte penger på å kjøpe.

Nå sitter jeg i stua og stirrer på en voksen mengde videokassetter som jeg ikke får spilt av. Problemet avstedkommer umiddelbart to alternative løsninger:

 1. Kjøpe en ny videospiller
 2. Laste ned de samme filmene fra nettet

Det første er ikke spesielt aktuelt. Teknologien er utdødd og jeg vet ikke en gang om det er mulig å få kjøpt videospillere lenger. Nå går det i DVD og Blu-ray.

Dermed lar jeg meg friste av alternativ 2. Spørsmålet er, gjør jeg meg til lovbryter ved å laste ned filmene fra nettet? Filmindustrien vil sannsynligvis si ja. Jeg, derimot, har reflektert litt rundt akkurat dette.

Da jeg kjøpte videokassetten du ser på bildet var det fordi jeg ønsket filmen som ligger på kassetten. Det var derfor jeg kjøpte akkurat den kassetten og ikke en tom en. Det var også derfor den kostet litt mer enn en tom videokassett.

Ergo har jeg altså betalt for innholdet og ikke det fysiske mediet, det vil si videokassetten.

Ergo eier jeg også en rettighet til å holde et eksemplar av innholdet, altså filmen.

Ergo kan jeg laste ned filmen fra nettet.

Tankerekken er i hvert fall besnærende. Om det faktisk er gjennomførbart rent juridisk er heller tvilsomt. For alt jeg vet kan det være det står en bitteliten tekst på videokassetten om at jeg kun har eierskap til innholdet på det mediet jeg har kjøpt det på.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt