Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Same shit, new wrapping

07.02.11

Dette er en videokassett. Den hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet, for så å avgå en stille død en gang etter 2000. Men hva gjør vi med innholdet?

Nattevagten

Akkurat som med videokassetten, avgikk min videospiller en stille død en gang for lenge siden, og har ikke vært savnet. Før nå. Nylig kom jeg over en eske med gamle videokassetter som var ryddet vekk. Videokassetter jeg brukte mine surt oppsparte penger på å kjøpe.

Nå sitter jeg i stua og stirrer på en voksen mengde videokassetter som jeg ikke får spilt av. Problemet avstedkommer umiddelbart to alternative løsninger:

 1. Kjøpe en ny videospiller
 2. Laste ned de samme filmene fra nettet

Det første er ikke spesielt aktuelt. Teknologien er utdødd og jeg vet ikke en gang om det er mulig å få kjøpt videospillere lenger. Nå går det i DVD og Blu-ray.

Dermed lar jeg meg friste av alternativ 2. Spørsmålet er, gjør jeg meg til lovbryter ved å laste ned filmene fra nettet? Filmindustrien vil sannsynligvis si ja. Jeg, derimot, har reflektert litt rundt akkurat dette.

Da jeg kjøpte videokassetten du ser på bildet var det fordi jeg ønsket filmen som ligger på kassetten. Det var derfor jeg kjøpte akkurat den kassetten og ikke en tom en. Det var også derfor den kostet litt mer enn en tom videokassett.

Ergo har jeg altså betalt for innholdet og ikke det fysiske mediet, det vil si videokassetten.

Ergo eier jeg også en rettighet til å holde et eksemplar av innholdet, altså filmen.

Ergo kan jeg laste ned filmen fra nettet.

Tankerekken er i hvert fall besnærende. Om det faktisk er gjennomførbart rent juridisk er heller tvilsomt. For alt jeg vet kan det være det står en bitteliten tekst på videokassetten om at jeg kun har eierskap til innholdet på det mediet jeg har kjøpt det på.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt