Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Best eller flest

08.03.11

Historien er gjennomsyret med eksempler på gode produkter som aldri blir en suksess fordi de ikke når kritisk brukermasse. Hvordan kan et produkt som er bedre enn et annet allikevel tape konkurransen?

Betamax, SACD, NC, OS/2, Newton. Dette er alle eksempler teknologi som var minst like god og ofte bedre enn eventuelle alternativer de konkurrerte med. Suksessen uteble åpenbart fordi produktene aldri nådde kritisk brukermasse.

Kritisk brukermasse er betegnelsen på det antall brukere som er nødvendig for at et produkt skal generere en økonomisk og markedsmessig oppside for leverandøren. iPod og iPhone er produkter som har skaffet Apple slike fordeler, akkurat som at Windows og Office har gjort det samme for Microsoft.

Når det gjelder alternativet Windows finnes det mange alternativer som er bedre. Umiddelbart kommer jeg faktisk ikke på et eneste alternativ som er dårligere enn Windows. Allikevel har det dårligste operativsystemet størst markedsandel.

Du trenger verken være best eller først, men du må forstå verdien av å markedsføre ditt produkt med argumenter som brukerne ser verdien i. Og som oftest handler det ikke om å være best, men om irrasjonelle argumenter som identitet og tilhørighet. Ser ikke brukerne slike verdier i ditt produkt vil de holde fast ved sitt eksisterende, og status quo vil holde frem.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt