Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Gramjegere

11.04.11

De fleste av oss som liker å dra på tur har sannsynligvis kjent på ubehaget med å ha for tung sekk på ryggen. Her får du en kjapp intro til hvordan du kutter vekten på turutstyret.

Hvorfor jakte gram?

Å dra på tur skal være en lystbetont opplevelse. Ofte er det en sammenheng mellom opplevelsen og hvor mye man bærer med seg. Selv om man riktignok kan trene seg opp til å bære tungt, er det langt mer behagelig med en liten, lett sekk på ryggen fremfor en stor, tung. Med bevisst valg av utstyr kan du lett halvere vekten.

Å jakte gram kan også handle om å gjøre plass til mer fersk mat, drikke og andre luksusartikler.

Kompromisser

For alt utstyr finnes det godt og dårlig utstyr, og ofte er det en sammenheng mellom pris, vekt, volum og kvalitet. Imidlertid får man sjelden tak i billig utstyr som veier lite, tar liten plass og har høy kvalitet. Pris, vekt, volum og kvalitet er som regel motstridende interesser. Utstyr som veier lite, tar liten plass og har god kvalitet koster mye penger. Imidlertid kan utstyr som blir for minimalistisk ha redusert kvalitet som følger av redusert materialmengde.

Å handle turutstyr handler derfor om å inngå kompromisser. Skal du prioritere pris, vekt, volum eller kvalitet? For hver gjenstand må man gjøre en avveining av hvor man skal legge kompromisset; i lommeboka, på vekta, i volumet eller i kvaliteten.

Selv prøver jeg å prioritere som følger, selv om unntak ofte skjer:

 1. Vekt
 2. Volum
 3. Kvalitet
 4. Pris

Hvordan jakte gram

Prosedyren for å jakte vekk de ekstra grammene er enkel. Ta for deg pakkelisten du bruker når du drar på tur, finn frem alt utstyret og putt det på kjøkkenvekten. Start med det som veier mest eller tar mest plass, og ta nettet fatt for å søke etter lettere og mindre alternativer. Mine mest brukte nettsteder er Sportsnett, Oslo Sportslager, Kelkoo, XXL, Google, Fjellforum og Ultralight Outdoor Gear.

Et godt utgangspunkt for deg som vil jakte gram, er tråden Drømmelett sekk på sommeren på Fjellforum. Der har man en komplett sekk og mat under 5 kilo. Ulempen er åpenbart at det vil koste mye penger å bytte ut alt utstyret. Men på den annen side vil du ha ønskeliste for mange år fremover.

I en senere artikkel kommer jeg tilbake med en pakkeliste for en helgetur i marka med en sekk som veier 6 kilo. Du holder deg oppdatert med min RSS-kanal.

Et eksempel

Kovea Supalight og Optimus 111

Til høyre ser du Forsvarets klassiske Optimus 111. Den brenner nesten alt som brennes kan, er stillegående og driftssikker. Men den veier eventyrlige 1,55 kilo og krever nesten en ryggsekk for seg selv. Til venstre ser du Kovea Supalight som veier latterlige 60 gram.

Vips, 1,5 kilo spart.

Tilsvarende har jeg gjort med telt, sovepose, liggeunderlag, sekk, kjeler, bestikk, klær og alt annet som skal med på tur.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt