Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital omstillingsevne

26.04.11

Internett får skylden for mye som går dårlig. Nedgang i salg av papiraviser, salg av CD-er. Skal man tro kritikerne rett er internett et anarki hvor ingen ønsker å gjøre opp for seg. Er det egentlig slik?

Bjørnetjenesten

I 1995 begynte de første norske avisene å etablere seg på nett, omtrent samtidig som meg selv. Den gangen var ikke avisene opptatt av å ta betalt for avisen på nett. Internett var noe nytt og sært og snevert som få kunne forestille seg skulle bli skjebnesvangert få år senere.

Avisenes store blemme var å gi vekk gratis det samme innholdet på nett som de trykket i avisen. I dag klager de over reduserte opplagstall, samtidig som de fortsetter å gi vekk innholdet. Når de nå klager over omstillingsproblemer kan de takke seg selv. Å være så lite fremsynt fortjener ikke en eneste skattebetalerkrone i eventuelle redningsaksjoner som måtte komme.

Medievaner anno 2011

Fra 1995 til 2011 har folks medievaner endret seg. Vi konsumerer ikke lenger nyheter i tradisjonell forstand. Vi konsumerer ikke nødvendigvis mer enn tidligere, men vi konsumerer dem via nye kanaler hvor de tradisjonelle mediehusene ikke lenger har monopol på verken produksjon eller distribusjon.

Fremtidens betalingsmodell baserer seg verken på kvalitet eller folks betalingsvilje, slik mange medieprodusenter lenge har påstått. Fremtidens betalingsmodell baserer seg på tillit, tilgjengelighet, brukervennlighet og innhold.

De som leverer innhold på en brukervennlig måte der brukerne vil ha innholdet, på brukernes premisser, vil tjene penger.

Dette er brukernes premisser, og de som ikke aksepterer dem vil dø ut som monumenter over den industrielle revolusjonens storhetstid.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler