Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital omstillingsevne

26.04.11

Internett får skylden for mye som går dårlig. Nedgang i salg av papiraviser, salg av CD-er. Skal man tro kritikerne rett er internett et anarki hvor ingen ønsker å gjøre opp for seg. Er det egentlig slik?

Bjørnetjenesten

I 1995 begynte de første norske avisene å etablere seg på nett, omtrent samtidig som meg selv. Den gangen var ikke avisene opptatt av å ta betalt for avisen på nett. Internett var noe nytt og sært og snevert som få kunne forestille seg skulle bli skjebnesvangert få år senere.

Avisenes store blemme var å gi vekk gratis det samme innholdet på nett som de trykket i avisen. I dag klager de over reduserte opplagstall, samtidig som de fortsetter å gi vekk innholdet. Når de nå klager over omstillingsproblemer kan de takke seg selv. Å være så lite fremsynt fortjener ikke en eneste skattebetalerkrone i eventuelle redningsaksjoner som måtte komme.

Medievaner anno 2011

Fra 1995 til 2011 har folks medievaner endret seg. Vi konsumerer ikke lenger nyheter i tradisjonell forstand. Vi konsumerer ikke nødvendigvis mer enn tidligere, men vi konsumerer dem via nye kanaler hvor de tradisjonelle mediehusene ikke lenger har monopol på verken produksjon eller distribusjon.

Fremtidens betalingsmodell baserer seg verken på kvalitet eller folks betalingsvilje, slik mange medieprodusenter lenge har påstått. Fremtidens betalingsmodell baserer seg på tillit, tilgjengelighet, brukervennlighet og innhold.

De som leverer innhold på en brukervennlig måte der brukerne vil ha innholdet, på brukernes premisser, vil tjene penger.

Dette er brukernes premisser, og de som ikke aksepterer dem vil dø ut som monumenter over den industrielle revolusjonens storhetstid.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt