Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Verre enn ingenting

16.05.11

Søndag kunne vi på forsiden av Aftenposten lese «Vraket datasystem blir millionsluk». Hvor mange IT-skandaler tåler offentlig sektor?

I september skrev jeg om hvordan sykehusene i Oslo ikke kommuniserer elektronisk. Pasientjournaler og røntgenbilder lar seg ikke utveksle elektronisk mellom sykehusene.

Oslo universitetssykehus har i lengre tid hatt et prosjekt pågående for å utveksle både pasientjournaler og røntgenbilder elektronisk, men i følge Aftenposten søndag stoppes nå prosjektet etter å ha brukt 160 millioner kroner. Nå sitter vi der, skattebetalerne, 160 millioner kroner fattigere, og undrer på hva vi har fått. Hva har vi igjen etter å ha brukt 160 millioner kroner?

Ingenting! Absolutt ingenting!

Elektronisk håndtering av pasientjournaler og røntgenbilder er ikke komplekst. Komplekst er ikke noe IT er, det er noe vi velger at det skal være. I komplekse miljøer, som for eksempel sykehusmiljøer, hvor sikkerhet, personvern, liv og død er sentralt, ligger kompleksiteten i å gjøre det så enkelt som mulig, ikke å gjenspeile kompleksiteten i IT-løsningene.

Det ser ikke ut til å være tilfelle når det offentlige håndterer IT.

Jeg har sagt det før, og jeg kommer til å gjenta til det kjedsommelige, at denne typen oppslag vil fortsette så lenge det er mangel på både konsekvenser og insentiver i det offentlige.

Før vi svir av enda flere millioner, uten å få noe igjen, er det på tide at vi endrer hele måten offentlige prosjekter gjennomføres på. Men det er vel like vanskelig som å få til et vellykket offentlig prosjekt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler