Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kampen om Marka

18.05.11

Like sikkert som at etter vinter kommer vår, og at fuglene flyr sørover om høsten, fylles hvert eneste år avisene med hissige diskusjoner om bruk av Marka.

Hver høst, når skisesongen er på trappene, kaster debattantene verbale drittpakker etter hverandre i avisene. Hundeeierne, kondomgutta, barnefamiliene, turgåerne. Alle hiver de seg inn i debatten og alle får de gjennomgå.

Tilsvarende hver vår, når sommeren står for døren, leser vi den samme krigen mellom fotturistene, syklistene, barnevogneierne, barnefamiliene, hundeeierne, rulleskiløperne og rytterne.

Problemstillingen er hvordan de forskjellige interessegruppenes måter å bruke Marka på er til sjenanse for andre. Kondomgutta skriker og slår med staver etter folk som kommer i veien. Hundeeierne benytter hundebåndet som snublefelle. Syklistene kjører fort og stille og skremmer hjerteinfarkt på gamle damer. Hvordan løser man egentlig hissige konfliktsituasjoner?

Det er åpenbart vanskelig å gjøre ting lett.

Det snakkes om alt fra egne skispor for de som vil gå fort, for de som vil gå sakte, for de som har hund, for de som har hund som ikke driter, for de med barn og for de med pulk. Det snakkes om egne barnevognstier, ridestier, løpestier, sykkelstier, rulleskiløyper og hundelufterstier (med og uten møkk).

Det er åpenbart vanskelig å gjøre ting lett.

Man skal ikke være særskilt anlagt for å se kompleksiteten i slike forslag. Det vil koste en formue å etablere, det vil koste en formue å drifte og det vil koste en formue å overholde og regulere bruk. Og sist, men ikke minst, skal ikke Marka differensieres. Allemannsretten må ivaretas, slik at alle har fri tilgang til alle deler av Marka.

Løsningen, derimot, er akk så enkel, men akk så vanskelig: Hva ville du satt pris på når andre møtte deg i Marka?

Du går med barn. Hva vil en syklist sette pris på når hun møter deg?
Du går med hund. Hva vil en jogger sette pris på når hun møter deg?
Du går med pulk. Hva vil en av kondomgutta sette pris på når han møter deg?
Du sykler. Hva vil en fotturist sette pris på når han møter deg?
Du går fort på ski. Hva vil en barnefamilie sette pris på når de møter deg?

Kombinasjonene er mange, og listen ikke uttømmende. Men den avstedkommer det viktigste poenget mange ser ut til å glemme både i debatten og ikke minst når de er ute i Marka.

Det er lov å tenke selv, og det er lov å tenke på andre.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

På farten

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler