Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Anonyme hint

20.06.11

I løpet av det siste året har vi gjentatte ganger sett hvordan anonyme hackerorganisasjoner tar ned nettsted på nettsted og kritisk infrastruktur. Bør noen ta et hint?

Anonymity; and the Internet.

Foto: Anonymity; and the Internet. av Stian EikelandCC-BY-NC-SA 2.0

Da MasterCard, Visa og PayPal stoppet innbetalinger til Wikileaks, tok hackere ned nettsidene deres. I kjølvannet av DLD-fadesen ble nettstedene til både Arbeiderpartiet og Høyre tatt ned. Nylig ble nettsidene til Kiwi brukt som utstillingsvindu, i forrige uke gikk nettstedet til CIA ned sammen med mesteparten av Malaysia.

Jeg er ingen tilhenger av selvtekt, og tar avstand fra hvordan organisasjonene i enkelte tilfeller tar sin frustrasjon ut over uskyldig tredjepart. Allikevel synes jeg det er viktig å se på signalene slike aksjoner sender, ettersom fellesnevneren stort sett er den samme.

I mange av tilfellene, har hackere aksjonert som følger av innskrenkninger på nett. Overvåkingskåte myndigheter vil følge alle bevegelser på nett. Intensjonen er sikkert god, men at noe er teknologisk mulig er ikke det samme som at det er smart.

Internett er på mange måter et digitalt speilbilde av livene vi lever. Folk prater, diskuterer, flørter og jobber. Men i tillegg foregår det mobbing, pedofili, digitale kriger, planlegging av terror og mange andre aktiviteter vi tar avstand fra.

Jeg liker illegale aktiviteter like lite som alle andre. Men alle forsøk jeg har sett på kontroll og regulering går kun ut over alle oss som bruker nettet på lovlig vis, mens de man ønsker å ta går fri.

Resultatet er en nedadgående kontrollspiral hvor overvåking, kontroll og mer overvåking samler stadig mer informasjon som ikke er relevant for den opprinnelige intensjonen. På et eller annet tidspunkt bikker denne informasjonsmengden over et kritisk punkt hvor den sammensatt på riktig måte blir ubehagelig hvis den lekker ut, til tross for at informasjonen ikke inneholder ulovlige aktiviteter.

De fleste hackeraksjonene det siste året har dreid seg omkring myndigheters angrep på digitalt personvern. Når man ser hvor lett disse hackerne tar ned nettsteder og kritisk infrastruktur, bør det være et kraftig signal til de samme myndighetene om hvor sårbar teknologien er og hvor enkelt det er å hacke den. Informasjonen myndighetene samler inn gjennom overvåking og kontroll vil være like lett å hacke.

Ser man igjennom hackerangrepene ser man hvor enkelt det er å ta kontroll over andres digitale eiendom, tilegne seg informasjon urettmessig, manipulere informasjon og plante bevis. Derfor er det ekstra viktig å verne om det digitale personvernet og minimere mengden personlig informasjon som samles inn om hver enkelt borger.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt