Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

E-terror

22.06.11

Enkelte er bekymret for at Norge skal bli utsatt for terrorangrep. Bekymringen er høyst reell, men på en helt annen og langt mer skremmende måte enn hva de forestiller seg.

Norge er en rolig liten del av verden. Vi har verdens høyeste levestandard, de beste velferdsordningene og mest penger i hele verden. Vi rangerer på toppen av listen over landene med minst uroligheter, krig og terror. Og i de landene som har uroligheter, forsøker vi etter beste evne å bistå og megle i konflikter.

I et lite land som Norge, hvor olje har vært den betydelige driveren bak verdens beste levevilkår, blir våre demokratiske rettigheter spesielt viktige. Personlig frihet og frie valg er — foruten oljen — blant våre mest kostbare verdier. Det er ikke uten grunn at resten av verden ser på Norge som et utopisk himmelrike.

I en stadig mer sammenkoblet verden, hvor det meste henger sammen og utføres digitalt, blir det både krevende og svært viktig å sørge for at vi opprettholder ordningene bak vår velferd. Før du leser videre, ønsker jeg at du ser denne videoen:

Som det fremgår av videoen er man ikke lenger avhengig av fysisk tilgang for å manipulere styringssystemer for kraftverk, oljeinstallasjoner eller annen samfunnskritisk infrastruktur. Alt man trenger er godt kvalifiserte programmerere, og det har verden mer enn nok av.

Med riktig kunnskap kan alt utføres med programkode. Alt kan hackes og manipuleres. Stuxnet, som omtales i videoen, var det første av sitt slag. Superavansert og ingen spor av hvor det kommer fra. Stuxnet ble avslørt. Men hva med etterfølgeren?

Jeg er teknologioptimist, og tror at teknologi bidrar til å løse mange samfunnsutfordringer. Men enkelte ting skal vi ikke løse med teknologi. Ikke med den teknologien vi har i dag. Det er en av de mange årsakene til at jeg er motstander av å digitalisere vår demokratiske grunnmur med e-valg.

Takk til Salve for å være en utrettelig samtalepartner om teknologi og samfunn.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt