Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

E-terror

22.06.11

Enkelte er bekymret for at Norge skal bli utsatt for terrorangrep. Bekymringen er høyst reell, men på en helt annen og langt mer skremmende måte enn hva de forestiller seg.

Norge er en rolig liten del av verden. Vi har verdens høyeste levestandard, de beste velferdsordningene og mest penger i hele verden. Vi rangerer på toppen av listen over landene med minst uroligheter, krig og terror. Og i de landene som har uroligheter, forsøker vi etter beste evne å bistå og megle i konflikter.

I et lite land som Norge, hvor olje har vært den betydelige driveren bak verdens beste levevilkår, blir våre demokratiske rettigheter spesielt viktige. Personlig frihet og frie valg er — foruten oljen — blant våre mest kostbare verdier. Det er ikke uten grunn at resten av verden ser på Norge som et utopisk himmelrike.

I en stadig mer sammenkoblet verden, hvor det meste henger sammen og utføres digitalt, blir det både krevende og svært viktig å sørge for at vi opprettholder ordningene bak vår velferd. Før du leser videre, ønsker jeg at du ser denne videoen:

Som det fremgår av videoen er man ikke lenger avhengig av fysisk tilgang for å manipulere styringssystemer for kraftverk, oljeinstallasjoner eller annen samfunnskritisk infrastruktur. Alt man trenger er godt kvalifiserte programmerere, og det har verden mer enn nok av.

Med riktig kunnskap kan alt utføres med programkode. Alt kan hackes og manipuleres. Stuxnet, som omtales i videoen, var det første av sitt slag. Superavansert og ingen spor av hvor det kommer fra. Stuxnet ble avslørt. Men hva med etterfølgeren?

Jeg er teknologioptimist, og tror at teknologi bidrar til å løse mange samfunnsutfordringer. Men enkelte ting skal vi ikke løse med teknologi. Ikke med den teknologien vi har i dag. Det er en av de mange årsakene til at jeg er motstander av å digitalisere vår demokratiske grunnmur med e-valg.

Takk til Salve for å være en utrettelig samtalepartner om teknologi og samfunn.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler