Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Garantist for hvem?

08.09.11

Til det kjedsommelige gjentar venstresiden at Venstre er garantist for Fremskrittspartiet i Oslo. Det er ikke bare feil, det er også villedende om hva de selv stemmer for.

Problemet, slik det skisseres av venstresiden, er at byrådet i Oslo består av Høyre og Fremskrittspartiet. Sammen har disse to partiene ikke flertall i byrådet, derfor må de hente inn støtte fra et tredje parti for å få flertall og kunne gjennomføre en sak.

I teorien, slik den konstrueres av venstresiden, er Venstre partiet Høyre og Fremskrittspartiet trekker med seg når de vil ha flertall for saker. I praksis gjelder ikke dette bare Venstre. Også Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti har vært støttespillere for Høyre og Fremskrittspartiet.

Den konstruerte retorikken benyttes for å skremme potensielle velgere vekk fra å stemme Venstre, Høyre eller Kristelig Folkeparti, fordi det hevdes at stemmer man på en av disse tre, stemmer man samtidig for politikken til Fremskrittspartiet.

Det er feil!

Selv om kompromisser alltid inngås, er Venstre krystallklare på at Venstre ikke stemmer for saker som politisk ligger til høyre (eller venstre) for Venstres program. Fremmer Fremskrittspartiet en sak som støttes av Venstres program, stemmer Venstre for saken. Er den ikke støttet, stemmer Venstre mot den.

I de tilfellene Venstre stemmer mot saker fra Fremskrittspartiet og Høyre, må de hente støtte hos andre partier. Og ofte er dette partier på venstresiden. Ikke sjelden ser vi Arbeiderpartiet være støtteparti for saker som er fremmet i den blå-bruneste avgrunn på høyresiden.

Når Venstre fremmer forslag, kommer fordelen ved å være et vippeparti klart til syne. Venstre kan hente bred støtte fra partier på både venstre- og høyresiden. Det er derfor Aftenposten også omtaler Venstre som et vippeparti med makt, og det partiet som får gjennomført flest saker i Oslo.

Dersom du vurderer å stemme Venstre ved det kommende valget, trenger du ikke å bekymre deg om påstander om at Venstre er garantist for Fremskrittspartiets politikk.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt