Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Garantist for hvem?

08.09.11

Til det kjedsommelige gjentar venstresiden at Venstre er garantist for Fremskrittspartiet i Oslo. Det er ikke bare feil, det er også villedende om hva de selv stemmer for.

Problemet, slik det skisseres av venstresiden, er at byrådet i Oslo består av Høyre og Fremskrittspartiet. Sammen har disse to partiene ikke flertall i byrådet, derfor må de hente inn støtte fra et tredje parti for å få flertall og kunne gjennomføre en sak.

I teorien, slik den konstrueres av venstresiden, er Venstre partiet Høyre og Fremskrittspartiet trekker med seg når de vil ha flertall for saker. I praksis gjelder ikke dette bare Venstre. Også Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti har vært støttespillere for Høyre og Fremskrittspartiet.

Den konstruerte retorikken benyttes for å skremme potensielle velgere vekk fra å stemme Venstre, Høyre eller Kristelig Folkeparti, fordi det hevdes at stemmer man på en av disse tre, stemmer man samtidig for politikken til Fremskrittspartiet.

Det er feil!

Selv om kompromisser alltid inngås, er Venstre krystallklare på at Venstre ikke stemmer for saker som politisk ligger til høyre (eller venstre) for Venstres program. Fremmer Fremskrittspartiet en sak som støttes av Venstres program, stemmer Venstre for saken. Er den ikke støttet, stemmer Venstre mot den.

I de tilfellene Venstre stemmer mot saker fra Fremskrittspartiet og Høyre, må de hente støtte hos andre partier. Og ofte er dette partier på venstresiden. Ikke sjelden ser vi Arbeiderpartiet være støtteparti for saker som er fremmet i den blå-bruneste avgrunn på høyresiden.

Når Venstre fremmer forslag, kommer fordelen ved å være et vippeparti klart til syne. Venstre kan hente bred støtte fra partier på både venstre- og høyresiden. Det er derfor Aftenposten også omtaler Venstre som et vippeparti med makt, og det partiet som får gjennomført flest saker i Oslo.

Dersom du vurderer å stemme Venstre ved det kommende valget, trenger du ikke å bekymre deg om påstander om at Venstre er garantist for Fremskrittspartiets politikk.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler