Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Patentplagen

11.10.11

Teknologiorienterte mennesker kan ikke unngå å ha fått med seg årets patentkrangler i mobil- og IT-bransjen. Google kjøper Motorola for å klaske Apple og Samsung i hodet med patenter, Apple, Samsung og Google klasker hverandre i hodet, Nokia klasker og blir klasket og Microsoft får provisjon av hver solgte Android-telefon.

Utenforstående rister oppgitt på hodet, meg inkludert.

Intensjonen med patentering var en gang i tiden å beskytte små oppstartsbedrifter fra å bli plagiert. Intensjonen er god på papiret, men i praksis ser vi nå hvordan ordningen misbrukes i maktkamp mellom store giganter. Det finnes sågar selskaper som utelukkende lever av å kjøpe opp patenter, såkalte patenttroll. De lurker i skyggene for å saksøke alle som misbruker patentene.

Det er kundene som blir lidende under patentstrider. Leverandører bruker tid og penger på å saksøke hverandre og mindre tid på innovasjon. I tillegg blir det stadig vanskeligere å bedrive ny innovasjon, i fare for å tråkke i eksisterende patenter. Resultatet blir dyrere og dårligere produkter.

Det er på tide å reise patentdebatten på nytt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt