Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bryllupsreisen

25.10.11

Jeg har jobbet som prosjektleder. Når mange mennesker jobber sammen er det viktig å styre forventninger, slik at alle har en rasjonell og riktig oppfatning av det som skal leveres.

Typisk for enhver prosjektoppstart, er entusiasmen og gleden over å endelig komme i gang med prosjektet «alle» har ventet på. For kunden er dette naturligvis en stor dag.

Akkurat denne dagen benyttet jeg som prosjektleder til å introdusere begrepet «bryllupsreisen» for prosjektdeltakerne. Bryllupsreisen er en enkel kurve som illustrerer stemningen gjennom et typisk prosjekt (og angivelig også et ekteskap, derav navnet).

Bryllupsreisen

Poenget er enkelt. Entusiasmen man kjenner ved prosjektstart varer naturligvis ikke gjennom et helt prosjekt. Man vil kjenne oppturer og nedturer, og den typiske emosjonelle kurven gjennom et prosjekt ser ofte ut som den over.

Kurven varierer fra prosjekt til prosjekt, men det er formen som er poenget. Grunnen til at jeg har introdusert denne grafen tidlig har vært av to årsaker:

  • Kontroll
  • Forventningsstyring

Kontroll handler om at man som prosjektleder vet hvilke utfordringer man møter på i et prosjekt, og at man vet hvordan de skal håndteres. Man viser at man har erfaring og kontroll.

I de fleste prosjekter starter man ut med høye forventninger, og etterhvert som prosjektet skrider frem må forventninger justeres. Da er det bra å kunne starte med å si at forventninger justeres før eller siden. Det gir prosjektdeltakerne mer realistiske forventninger til hva prosjektet skal levere, og synliggjør også her erfaring og kontroll.

Kurven varierer som nevnt fra prosjekt til prosjekt. Selv har jeg deltatt i prosjekter som knapt nok har hatt noen kurve, og som har levert over forventning både hva gjelder tid, pris og funksjonalitet. Men jeg har også deltatt i prosjekter hvor krisen har synes så bunnløs at det knapt fantes noen kur verken for løsningen som skulle leveres eller for stemningen i prosjektet. Begge deler er viktig erfaring jeg ikke vil være foruten.

Neste gang du skal delta eller lede et prosjekt, tenk på at den gode stemningen du opplever innledningsvis ikke vil vare. Det vil gjøre de harde hverdagene enklere når du vet at du kommer ut igjen på den andre siden hvor stemningen igjen er god og du selv sitter tilbake med masse god erfaring.

Og hvis du som prosjektleder ser frustrerte prosjektdeltakere, kan du minne dem på denne kurven. Det gir håp og økt motivasjon.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler