Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bryllupsreisen

25.10.11

Jeg har jobbet som prosjektleder. Når mange mennesker jobber sammen er det viktig å styre forventninger, slik at alle har en rasjonell og riktig oppfatning av det som skal leveres.

Typisk for enhver prosjektoppstart, er entusiasmen og gleden over å endelig komme i gang med prosjektet «alle» har ventet på. For kunden er dette naturligvis en stor dag.

Akkurat denne dagen benyttet jeg som prosjektleder til å introdusere begrepet «bryllupsreisen» for prosjektdeltakerne. Bryllupsreisen er en enkel kurve som illustrerer stemningen gjennom et typisk prosjekt (og angivelig også et ekteskap, derav navnet).

Bryllupsreisen

Poenget er enkelt. Entusiasmen man kjenner ved prosjektstart varer naturligvis ikke gjennom et helt prosjekt. Man vil kjenne oppturer og nedturer, og den typiske emosjonelle kurven gjennom et prosjekt ser ofte ut som den over.

Kurven varierer fra prosjekt til prosjekt, men det er formen som er poenget. Grunnen til at jeg har introdusert denne grafen tidlig har vært av to årsaker:

 • Kontroll
 • Forventningsstyring

Kontroll handler om at man som prosjektleder vet hvilke utfordringer man møter på i et prosjekt, og at man vet hvordan de skal håndteres. Man viser at man har erfaring og kontroll.

I de fleste prosjekter starter man ut med høye forventninger, og etterhvert som prosjektet skrider frem må forventninger justeres. Da er det bra å kunne starte med å si at forventninger justeres før eller siden. Det gir prosjektdeltakerne mer realistiske forventninger til hva prosjektet skal levere, og synliggjør også her erfaring og kontroll.

Kurven varierer som nevnt fra prosjekt til prosjekt. Selv har jeg deltatt i prosjekter som knapt nok har hatt noen kurve, og som har levert over forventning både hva gjelder tid, pris og funksjonalitet. Men jeg har også deltatt i prosjekter hvor krisen har synes så bunnløs at det knapt fantes noen kur verken for løsningen som skulle leveres eller for stemningen i prosjektet. Begge deler er viktig erfaring jeg ikke vil være foruten.

Neste gang du skal delta eller lede et prosjekt, tenk på at den gode stemningen du opplever innledningsvis ikke vil vare. Det vil gjøre de harde hverdagene enklere når du vet at du kommer ut igjen på den andre siden hvor stemningen igjen er god og du selv sitter tilbake med masse god erfaring.

Og hvis du som prosjektleder ser frustrerte prosjektdeltakere, kan du minne dem på denne kurven. Det gir håp og økt motivasjon.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt