Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Webkamera

26.11.11

Det er ikke til å skyve under en stol at jeg er et petimeter når det gjelder detaljer. Etter å ha brukt alt for mange kvelder for å spore opp et frittstående webkamera, endte jeg opp med et TP-LINK TL-SC3430.

TP-LINK TL-SC3430

Behovet

Jeg var først og fremst ute etter et frittstående webkamera. Det vil si et kamera som fungerer uten å være koblet til en datamaskin, og som kan levere bilder og video over nett. Kravene var enkle:

 • Kompatibel med Mac og Linux
 • HD-video minimum som 720p (1280 x 720)
 • Stillbilder minimum som 1280 x 720 piksler
 • Opplasting av bilder via FTP
 • Bevegelsessensor med alarm

Det første punktet var den største utfordringen. Markedet for frittstående webkamera er stort og til dels uoversiktlig. Mens de aller fleste produsentene jeg vurderte oppfyller resten av listen på kravspesifikasjonen, var det første punktet nærmest umulig å finne klare svar på.

Resultatet var kveld etter kveld med å tråle nettsider og brukermanualer i jakten på et kamera som lot seg administrere via noe annet enn Windows. Ingen skrev eksplisitt at Mac og Linux ikke var støttet, men de skrev heller ikke at det var støttet.

Så langt jeg kunne vurdere var AXIS den nærmeste produsenten, selv om heller ikke de ga eksplisitt trygghet for at det ville fungere med Mac og Linux. Valget falt nesten på et AXIS M1054.

Ved en ren tilfeldighet dumpet jeg over produsenten TP-LINK hos Komplett. Etter å ha saumfart produsentens nettsider, gikk det frem at de fleste og viktigste funksjoner var støttet også på Mac og Linux. Det var til og med oppgitt i spesifikasjonene. Og når det i tillegg kostet under halvparten av AXIS-kameraet var det bare å bestille et eksemplar.

Spesifikasjoner

Spesifikasjonene er egentlig ganske imponerende, prisen tatt i betraktning. Dette er det jeg anser for det viktigste:

 • Blender: F1.8
 • Maks oppløsning: 1280 x 1024 (JPEG)
 • Videostøtte: H.264, MPEG-4, MJPEG
 • To-veis lyd
 • Ekstern lagring og utsendelse: FTP, e-post, NFS, SMB/CIFS
 • Nettverkstilkobling: Kablet

Fullstendig liste over spesifikasjoner finnes hos produsenten.

Installasjon og oppsett

Installasjon og oppsett er latterlig enkelt. Koble til strøm, koble til nettverk og kameraet er klart. Man gjør alt oppsett via nettleseren, ved å taste inn kameraets IP-adresse. Resten er nærmest selvforklarende.

Å sette opp et slikt kamera krever selvfølgelig en viss teknisk kompetanse hvis man ønsker å bruke all funksjonaliteten. FTP- og e-posttjener skal settes opp, det samme skal nettverkslagring over NFS.

Samtidig skal det også sies at for å betjene alle kameraets funksjoner, må man ha støtte for ActiveX. Dette gjelder for eksempel funksjonaliteten for bevegelsessensor. Trenger du dette må du låne en Windows-maskin av noen du kjenner.

Det viktigste poenget er uansett at du kan få kameraet på lufta med Mac og Linux.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten avhenger av hva man sammenliner med. Sammenliknet med vanlige fotoapparat og nyere mobiltelefoner, kommer bildekvaliteten til kort. Men sammenliknet med andre webkamera leverer TP-LINK et godt bilde.

Det skalerer godt i alt fra dagslys til mørke. Bilder tatt i mørket blir naturlig nok kornete. Vignetteringen er minimal. I tillegg er det manuell justering av fokus, lys, kontrast, fargemetning, skarphet og eksponering.

Her en nydelig eksponering av undertegnede i tussmørke. Trykk for større utgave.

Martin

Datostemplingen nede i hjørnet kan skrus av og på og defineres etter eget ønske.

Konklusjon

Kameraet er billig, lett å sette opp og administrere, rikt på funksjoner, har god bildekvalitet og er stabilt i drift. I skrivende stund har det vært oppe i en måned uten nedetid. Det eneste jeg savner er PoE.

Er du ute etter et slikt kamera har jeg ingen problemer med å gi en anbefaling.

Fordeler

 • Billig
 • Bra spesifikasjoner
 • Støtter Mac og Linux

Ulemper

 • Litt cheap-ish i billig plast
 • Blå LED-lys på front kan være til sjenanse
 • Mangler PoE

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler