Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Selvforsyning

06.12.11

Norge skal være selvforsynte med mat. Hvorfor det, egentlig?

Landbruksmeldingen foreligger, og debatten om selvforsyningsgrad dukker som vanlig opp. Det hevdes at Norge må ha et solid landbruk for å kunne være selvforsynte med mat i dårlige tider, og for å opprettholde slik selvforsyningsmulighet må vi ikke gjøre oss avhengige av utenlandske matvarer. Derfor skal det være høye avgifter på import av utenlandske matvarer, hevdes det.

Litt pussig, for av alle ting vi omgir oss med og gjør oss avhengige av, er mat noe av det enkleste å produsere.

Hvorfor skal vi ikke også være selvforsynte med mobiltelefoner, datamaskiner, biler, arbeidskraft, klær, sko, lyspærer, gressklippere, sengetøy, fjernsyn, møbler, klokker, kraftfor, lamper, røykvarslere, bøker, kulepenner, sminke, printere, tannbørster, bestikk, stearinlys, madrasser, traktorer, massasjeapparater, toalettpapir, medisiner, tannkrem, skurtreskere, hvitevarer, kjøkkenredskap, kaffe, te, fotoapparater, penger, tepper, brannslukningsapparater, kosmetikk og…

Ja, jeg tror du forstår poenget.

Norge har for lengst gjort seg avhengige av produkter vi selv ikke produserer. Verden er vårt marked. Og godt er det. Konkurranse er bra. Konkurranse skaper kvalitet. Konkurranse gir lavere priser. Ikke automatisk og ikke uten unntak. Men stort sett.

Et av alternativene er planøkonomi, som TINE omtrent opererer etter. Og denne julen ser vi hvordan vi er alt annet enn selvforsynt med smør. Hadde vi nemlig sørget for ikke bare å være selvforsynte, ville vi aldri sett denne mangelen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler