Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Insentiver

25.01.12

Insentiver — et tema som opptar meg stadig mer — er det vi legger til grunn når vi foretar en handling eller en beslutning.

Hvorfor tar du bilen til jobb i stedet for kollektivtransport? Hvorfor handler du i akkurat den butikken?

Bak hvert svar ligger insentiver. Kanskje tar du bilen til jobb i stedet for kollektivtransport fordi det er raskere, enklere og mer fleksibelt, men neppe billigere. Kanskje handler du i den faste butikken fordi den befinner seg på veien mellom jobb og hjem.

Mennesker er verken gode eller onde, men er mennesker. Og mennesker responderer på insentiver. Dersom du ønsker å lese om insentiver og de merkeligste kombinasjoner av menneskelig atferd anbefaler jeg bøkene Freakonomics og SuperFreakonomics, to bøker av økonomen Steven Levitt ved University of Chicago og journalisten Stephen J. Dubner i New York Times.

Hva er motivasjonen bak det som driver oss mennesker hver dag? Hvilke insentiver ligger til grunn for våre daglige valg? Det er gjort mye forskning på hva som driver oss mennesker til de forskjellige beslutningene og handlingene vi foretar hver dag, noe som også beskrives i detalj i Freakonomics og SuperFreakonomics.

I motsetning til hva mange tror, er ikke penger et sterkt insentiv, noe denne videoen så fint illustrerer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler