Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Insentiver

25.01.12

Insentiver — et tema som opptar meg stadig mer — er det vi legger til grunn når vi foretar en handling eller en beslutning.

Hvorfor tar du bilen til jobb i stedet for kollektivtransport? Hvorfor handler du i akkurat den butikken?

Bak hvert svar ligger insentiver. Kanskje tar du bilen til jobb i stedet for kollektivtransport fordi det er raskere, enklere og mer fleksibelt, men neppe billigere. Kanskje handler du i den faste butikken fordi den befinner seg på veien mellom jobb og hjem.

Mennesker er verken gode eller onde, men er mennesker. Og mennesker responderer på insentiver. Dersom du ønsker å lese om insentiver og de merkeligste kombinasjoner av menneskelig atferd anbefaler jeg bøkene Freakonomics og SuperFreakonomics, to bøker av økonomen Steven Levitt ved University of Chicago og journalisten Stephen J. Dubner i New York Times.

Hva er motivasjonen bak det som driver oss mennesker hver dag? Hvilke insentiver ligger til grunn for våre daglige valg? Det er gjort mye forskning på hva som driver oss mennesker til de forskjellige beslutningene og handlingene vi foretar hver dag, noe som også beskrives i detalj i Freakonomics og SuperFreakonomics.

I motsetning til hva mange tror, er ikke penger et sterkt insentiv, noe denne videoen så fint illustrerer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt