Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Uganda

12.03.12

Mens videoen av Joseph Kony går som en farsott verden over, har jeg brukt de siste dagene på å reise rundt i området hvor Kony herjet som verst.

For tiden befinner jeg meg i Uganda på jobb, med kollega Christer, som et ledd i et bistandsprosjekt i regi av UNICEF. En del av jobben innbefatter reising i områder herjet av krig og sykdom. Jeg har blant annet besøkt både Kitgum og Gulu, to byer hvor Kony herjet som verst og som også led under Idi Amin. Gulu var ikke bare hovedsete for LRA, det er også en av byene som har hatt det verste ebola-utbruddet i historien.

Man kan spørre seg hva som får en trygghetssøkende nordmann til å oppsøke slike steder. Faktum er derimot at Nord-Uganda har blitt et trygt sted å ferdes. Kony har forsvunnet, det samme har Ebola og området er i dag i sterk vekst.

Uganda er et spesielt land, hvor kontrastene er ekstreme. På det beste finner man luksushoteller og en levestil som minner om vår egen. På det verste finner man mennesker som lever i ekstrem fattigdom, uopplyste om blant annet helse, egne rettigheter og andre grunnleggende kunnskaper.

Jeg kunne skrevet mye om Uganda, men viser heller noen utvalgte bilder. Du kan trykke på bildene for store utgaver og bruke piltastene til høyre og venstre for å navigere.

Kunnskap gir økt levestandard og teknologi er et effektivt verktøy for å spre kunnskap. Dette er bakgrunnen for oppholdet i Uganda.

Knowledge is everything

Gjennom to uker med intens jobbing er neshornsafari hos Ziwa Rhino Sanctuary den eneste fritidsaktiviteten jeg har hatt tid til. Denne kompisen har en vekt på omlag ett tonn, en toppfart på 55 km/t og et svært varierende humør. Da er det best å holde seg nær et stort tre man kan klatre opp i.

Neshorn

Uganda er malarialand. I tillegg til sprøyter og piller er myggnett obligatorisk. Her fra Ziwa Rhino Sanctuary på et rom uten klimaanlegg og en temperatur oppunder 30°C.

Myggnett

Kampala er hovedstaden i Uganda. Her fotografert fra hotellrommet på Sheraton.

Kampala

Nord i Uganda herjet Kony som verst. Det bærer samfunnet fortsatt preg av.

Krigsetterlevninger

De færreste av oss kan forestille oss hvordan det er å leve med usikkerheten og utryggheten krig medfører. I dag er Gulu en trygg by i vekst, med en imøtekommende og utrolig glad befolkning.

Gulu

En typisk landsby rett nord for Gulu.

Gulu

Denne glade gjengen møtte oss i en landsby nord for Gulu. Slike blir en i godt humør av.

En glad gjeng

Dette er en av hovedveiforbindelsene mellom Uganda og Sudan. Her finner vi trailere på 30 tonn, biler, fotgjengere og motorsykler i en salig miks. Hullene er ekstreme, det samme er vaskebrettene, og veltede trailere er et daglig syn. Og når regnsesongen er her kan man bare forestille seg hvordan det blir.

Mellom Uganda og Sudan

Veltet trailer. Slike så vi daglig. Med tanke på bildet over er det utrolig at de begir seg ut på disse veiene i det hele tatt.

Veltet trailer

En stor andel av befolkningen i Uganda har HIV. Jeg besøkte blant annet et ungdomssenter som blant annet bedriver informasjonsarbeid, HIV-testing og omskjæring (fordi man her mener at omskjæring reduserer risikoen for å bli smittet).

HIV/AIDS dreper

Ekvator krysser Uganda. Derfor blir skyggene minimale. Faktisk har jeg klart meg uten solkrem, fordi sola kommer rett ned.

Korte skygger

Adungu, tradisjonelt instrument med fet lyd. Ønsker meg en.

Adungu

Vannhull i en landsby nord for Gulu. Det står dårlig til med likestillingen i det ugandiske samfunnet.

Vannhull

Tilgang til strøm finner man hovedsaklig i de store byene. Og selv her er strømforsyningen ustabil, med store spenningsvariasjoner. Gjennom en natt er strømmen typisk vekk 3-4 ganger, noe man merker godt når klimaanlegget skrur seg av. Vi kjøpte et spenningsvern for å sikre oss mot voltage spikes.

Strømmåler

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt