Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Webfonter

16.03.12

Bruk av fonter på web har alltid vært til hodebry for webdesignere. Utfordringer finnes fortsatt, men nye tjenester og moderne nettlesere åpner for flere muligheter enn tidligere.

Når man tidligere skulle variere fontbruk på nettsteder var man begrenset til fonter som var installert på brukerens datamaskin (klienten). Og ettersom utvalget varierte mellom Linux, Mac og Windows var det naturlig nok ikke et veldig stort spillerom. Spesielt Windows lider under dårlig håndtering av fonter.

I dag er situasjonen noe annerledes. Nye nettjenester lar klienten laste fonter over nett, i stedet for å bare være begrenset til de som er installert på klienten.

For en tid tilbake startet jeg et abonnement hos tjenesten Typekit. Jeg har stort sett vært fornøyd med tjenesten, til tross for at den koster noen kroner og tidvis laster tregt. Nå har jeg byttet ut Typekit til fordel for Google Web Fonts. Begge tjenester har noen fordeler og ulemper, som jeg har sammenliknet svært subjektivt for mine behov i følgende tabell:

Beskrivelse Typekit Google Web Fonts
Pris 50 USD per år Gratis
Open Source-fonter Nei Ja
Profesjonelle fonter Ja Noen
Ytelse Grei Bra
Må være registrert Ja Nei

I skrivende stund bruker jeg overskrifter med fonten Ubuntu og tekst med Open Sans, to rene og lettleste fonter jeg er svært glad i.

Et tredje alternativ er å plassere fontene du skal bruke på egen webserver. Da har du kontroll over fontene og ytelsen.

Jeg har valgt Google på grunn av pris, ytelse og bruk av open source-fonter.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt