Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Webfonter

16.03.12

Bruk av fonter på web har alltid vært til hodebry for webdesignere. Utfordringer finnes fortsatt, men nye tjenester og moderne nettlesere åpner for flere muligheter enn tidligere.

Når man tidligere skulle variere fontbruk på nettsteder var man begrenset til fonter som var installert på brukerens datamaskin (klienten). Og ettersom utvalget varierte mellom Linux, Mac og Windows var det naturlig nok ikke et veldig stort spillerom. Spesielt Windows lider under dårlig håndtering av fonter.

I dag er situasjonen noe annerledes. Nye nettjenester lar klienten laste fonter over nett, i stedet for å bare være begrenset til de som er installert på klienten.

For en tid tilbake startet jeg et abonnement hos tjenesten Typekit. Jeg har stort sett vært fornøyd med tjenesten, til tross for at den koster noen kroner og tidvis laster tregt. Nå har jeg byttet ut Typekit til fordel for Google Web Fonts. Begge tjenester har noen fordeler og ulemper, som jeg har sammenliknet svært subjektivt for mine behov i følgende tabell:

Beskrivelse Typekit Google Web Fonts
Pris 50 USD per år Gratis
Open Source-fonter Nei Ja
Profesjonelle fonter Ja Noen
Ytelse Grei Bra
Må være registrert Ja Nei

I skrivende stund bruker jeg overskrifter med fonten Ubuntu og tekst med Open Sans, to rene og lettleste fonter jeg er svært glad i.

Et tredje alternativ er å plassere fontene du skal bruke på egen webserver. Da har du kontroll over fontene og ytelsen.

Jeg har valgt Google på grunn av pris, ytelse og bruk av open source-fonter.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler