Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Skydebatten

27.03.12

Hvem har mest å tape på datalekkasjer. Google og Amazon, eller offentlig sektor?

Gjennom de siste par årene har offentlig sektors bruk av skytjenester vært diskutert heftig. Kritikerne hevder, med rette, at man ved å flytte data fra norsk offentlig sektor ut i skyen ikke har like god kontroll på dem som man har ved å drifte dem selv.

På den annen side viser Altinn-skandalen oss enda et eksempel på hvordan norsk offentlig sektor ikke evner å sikre våre mest kritiske data. Vi har ikke nødvendigvis kontroll selv om vi drifter selv.

Når data lekker fra private aktører som Google og Amazon, forsvinner kundene lynraskt. Google og Amazon har alt å vinne på sikkerhet og gode driftsrutiner. Det er det de lever av og det som sikrer deres eksistens.

Når data derimot lekker fra offentlig sektor, slik som Altinn, har ikke kundene — altså skattebetalerne — noe sted å stikke. De har ingen alternativer. De har ingen represalier. De har ingen ræv å plassere foten i.

Jeg har ingen ukritisk beundring overfor private aktører, men det er uomtvistelig at de har insentiver for å levere en bedre tjeneste enn hva offentlig sektor har.

I lys av dette er det viktig at norsk offentlig sektor gis muligheten til å flytte tjenester og data ut i skyen, dersom man ser det som formålstjenelig.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt