Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Skydebatten

27.03.12

Hvem har mest å tape på datalekkasjer. Google og Amazon, eller offentlig sektor?

Gjennom de siste par årene har offentlig sektors bruk av skytjenester vært diskutert heftig. Kritikerne hevder, med rette, at man ved å flytte data fra norsk offentlig sektor ut i skyen ikke har like god kontroll på dem som man har ved å drifte dem selv.

På den annen side viser Altinn-skandalen oss enda et eksempel på hvordan norsk offentlig sektor ikke evner å sikre våre mest kritiske data. Vi har ikke nødvendigvis kontroll selv om vi drifter selv.

Når data lekker fra private aktører som Google og Amazon, forsvinner kundene lynraskt. Google og Amazon har alt å vinne på sikkerhet og gode driftsrutiner. Det er det de lever av og det som sikrer deres eksistens.

Når data derimot lekker fra offentlig sektor, slik som Altinn, har ikke kundene — altså skattebetalerne — noe sted å stikke. De har ingen alternativer. De har ingen represalier. De har ingen ræv å plassere foten i.

Jeg har ingen ukritisk beundring overfor private aktører, men det er uomtvistelig at de har insentiver for å levere en bedre tjeneste enn hva offentlig sektor har.

I lys av dette er det viktig at norsk offentlig sektor gis muligheten til å flytte tjenester og data ut i skyen, dersom man ser det som formålstjenelig.

Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er SVP Business Development, International Growth hos Documaster. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2023 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler