Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Gamle myter blir som nye

03.06.12

I følge Digi.no, sier Halvor Walla, direktør for strategi, produkt og marked i Software Innovation, at «Friprog er en langt farligere monopolfelle». Walla og jeg har åpenbart forskjellig oppfatning av ordet monopol.

Torsdag 31. mai får vi i et intervju med Halvor Walla, direktør for strategi, produkt og marked i Software Innovation, bekreftet at myter fra 90-tallet fortsatt eksisterer i enkelte deler av norsk IT-bransje. Det må vi gjøre noe med.

Til Digi.no uttaler Walla blant annet at

Som kunde ville jeg vært langt mer bekymret for låsingen til konsulenter som baserer løsningene de leverer på open source. Da låser du deg veldig til de enkeltkonsulentene som har vært med å utvikle løsningene. Det tror jeg er en langt farligere monopolfelle å være i.

Uttalelsen inneholder antakelser som baserer seg på myter og dogmer fra en helt annen tid.

Uavhengig av hvorvidt man leverer fri eller lukket programvare, er det helt riktig at man som kunde gjør seg avhengig av konsulentene som utvikler løsningen. Men for en kunde er poenget med fri programvare nettopp at man skal redusere denne leverandøravhengigheten. Walla indikerer med sin uttalelse at det ikke finnes et leverandørmarked for fri programvare. Et manglende leverandørmarked for fri programvare var et problem på 90-tallet. I dag bruker eller leverer de fleste seriøse aktører i IT-bransjen fri programvare.

Får du noen til å utvikle fri programvare for deg, eller tar i bruk en eksisterende løsning, sitter du med full kontroll over løsningen — du bestemmer hvem som skal levere tjenester til deg og du eier løsningen selv. Walla må derfor forklare meg hvorfor han mener at mer frihet og eierskap til løsningene resulterer i en monopolsituasjon. Det er ikke bare en logisk vranglås, det er direkte feil.

Software Innovation leverer NOARK-kompatible saks- og arkivsystemer. Løsningene de leverer er basert på lukket programvare. Har du en løsning fra Software Innovation som du er fornøyd med, men hvor du er misfornøyd med Software Innovation som leverandør? Synd for deg, for skal du sparke ut Software Innovation tar Walla med seg løsningen idet han går ut døra. Det er hva man kaller en monopolsituasjon.

Software Innovation er også partner av en av verdens største leverandører av lukket programvare. Når Walla snakker om frihet til å velge har han en snever tolkning av ordet valgfrihet. for det eneste man som kunde kan velge blant, er produktene fra denne ene leverandøren. Omtrent som Henry Fords klassiske uttalelse «En kunde kan få sin bil i den fargen han ønsker, så lenge fargen er sort.».

Dette debattinnlegget er opprinnelig publisert på Digi.no fredag 1. juni 2012.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler