Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Gamle myter blir som nye

03.06.12

I følge Digi.no, sier Halvor Walla, direktør for strategi, produkt og marked i Software Innovation, at «Friprog er en langt farligere monopolfelle». Walla og jeg har åpenbart forskjellig oppfatning av ordet monopol.

Torsdag 31. mai får vi i et intervju med Halvor Walla, direktør for strategi, produkt og marked i Software Innovation, bekreftet at myter fra 90-tallet fortsatt eksisterer i enkelte deler av norsk IT-bransje. Det må vi gjøre noe med.

Til Digi.no uttaler Walla blant annet at

Som kunde ville jeg vært langt mer bekymret for låsingen til konsulenter som baserer løsningene de leverer på open source. Da låser du deg veldig til de enkeltkonsulentene som har vært med å utvikle løsningene. Det tror jeg er en langt farligere monopolfelle å være i.

Uttalelsen inneholder antakelser som baserer seg på myter og dogmer fra en helt annen tid.

Uavhengig av hvorvidt man leverer fri eller lukket programvare, er det helt riktig at man som kunde gjør seg avhengig av konsulentene som utvikler løsningen. Men for en kunde er poenget med fri programvare nettopp at man skal redusere denne leverandøravhengigheten. Walla indikerer med sin uttalelse at det ikke finnes et leverandørmarked for fri programvare. Et manglende leverandørmarked for fri programvare var et problem på 90-tallet. I dag bruker eller leverer de fleste seriøse aktører i IT-bransjen fri programvare.

Får du noen til å utvikle fri programvare for deg, eller tar i bruk en eksisterende løsning, sitter du med full kontroll over løsningen — du bestemmer hvem som skal levere tjenester til deg og du eier løsningen selv. Walla må derfor forklare meg hvorfor han mener at mer frihet og eierskap til løsningene resulterer i en monopolsituasjon. Det er ikke bare en logisk vranglås, det er direkte feil.

Software Innovation leverer NOARK-kompatible saks- og arkivsystemer. Løsningene de leverer er basert på lukket programvare. Har du en løsning fra Software Innovation som du er fornøyd med, men hvor du er misfornøyd med Software Innovation som leverandør? Synd for deg, for skal du sparke ut Software Innovation tar Walla med seg løsningen idet han går ut døra. Det er hva man kaller en monopolsituasjon.

Software Innovation er også partner av en av verdens største leverandører av lukket programvare. Når Walla snakker om frihet til å velge har han en snever tolkning av ordet valgfrihet. for det eneste man som kunde kan velge blant, er produktene fra denne ene leverandøren. Omtrent som Henry Fords klassiske uttalelse «En kunde kan få sin bil i den fargen han ønsker, så lenge fargen er sort.».

Dette debattinnlegget er opprinnelig publisert på Digi.no fredag 1. juni 2012.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt