Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Garmin tar seg til rette

10.06.12

Har du et Garmin-produkt, for eksempel en pulsklokke? Laster du data opp i en av Garmins nettjenester? Da bør du ta en titt på hva du samtidig gir Garmin tillatelse til å gjøre med dataene du laster opp.

Garmin er kjent for sine produkter innen navigasjon og trening. Enten du har en GPS i bilen eller pulsklokke på armen når du trener, er det god mulighet at produktet er fra Garmin.

Når du henter ut data fra for eksempel en pulsklokke etter trening, importeres de til et Garmin-produkt, for eksempel den nettbaserte tjenesten Garmin Connect, hvor du kan se all informasjon om treningsøkten.

Tjenestene til Garmin er jevnt over veldig bra. Men Garmin tar seg grovt til rette med dataene du laster opp. Dette er hva de krever i sine bruksvilkår:

Ved å legge inn materiell på et Garmin-område gir du, eller garanterer du at eieren av materiellet uttrykkelig har gitt, Garmin automatisk en royalty-fri, evigvarende, ugjenkallelig, ikke-eksklusiv rett og lisens til å bruke, reprodusere, modifisere, tilpasse, publisere, oversette og distribuere dette materiellet (hele eller deler) over hele verden og/eller innlemme det i andre produkter i alle former, medier eller teknologier som er kjent i dag, eller som senere utvikles, i hele vernetiden for opphavsrett eller andre rettigheter som eventuelt finnes i materiellet. Du gir også alle andre brukere tillatelse til å åpne, se, lagre eller reprodusere materiellet til brukerens personlige bruk. Du gir med dette Garmin rett til å redigere, kopiere, publisere og distribuere alt materiell du gjør tilgjengelig på alle Garmin-områder.

Understrekingen er min egen.

Setningene er formulert slik bare advokater kan. Om ikke du gir fra deg opphavsretten til dataene, er det det nærmeste man kommer. Med formuleringen over gir Garmin seg alle rettigheter til å gjøre absolutt hva de vil med alt du laster opp.

Jeg har sendt min klage til Garmin over denne praksisen og postet klagen i forumet deres.

MineTurer.org som alternativ

Alternativet for deg som trener med en pulsklokke fra Garmin, er å hente ut data til et lokalt installert program fra Garmin kalt Garmin Training Center. Herfra forlater aldri dine data maskinen uten at du selv ber om det. (Med mindre Garmin har lagt inn en bakdør som gir dem denne muligheten.)

Fra Garmin Training Center kan du eksportere data som GPX eller TCX. Begge kan du laste opp i portalen MineTurer.org, en portal som gir deg mye av den samme funksjonaliteten som Garmin Connect, men som respekterer personvernet og dine data. Det du laster opp forblir ditt og bare ditt, med mindre du velger å benytte deg av delingsfunksjonen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt