Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Garmin tar seg til rette

10.06.12

Har du et Garmin-produkt, for eksempel en pulsklokke? Laster du data opp i en av Garmins nettjenester? Da bør du ta en titt på hva du samtidig gir Garmin tillatelse til å gjøre med dataene du laster opp.

Garmin er kjent for sine produkter innen navigasjon og trening. Enten du har en GPS i bilen eller pulsklokke på armen når du trener, er det god mulighet at produktet er fra Garmin.

Når du henter ut data fra for eksempel en pulsklokke etter trening, importeres de til et Garmin-produkt, for eksempel den nettbaserte tjenesten Garmin Connect, hvor du kan se all informasjon om treningsøkten.

Tjenestene til Garmin er jevnt over veldig bra. Men Garmin tar seg grovt til rette med dataene du laster opp. Dette er hva de krever i sine bruksvilkår:

Ved å legge inn materiell på et Garmin-område gir du, eller garanterer du at eieren av materiellet uttrykkelig har gitt, Garmin automatisk en royalty-fri, evigvarende, ugjenkallelig, ikke-eksklusiv rett og lisens til å bruke, reprodusere, modifisere, tilpasse, publisere, oversette og distribuere dette materiellet (hele eller deler) over hele verden og/eller innlemme det i andre produkter i alle former, medier eller teknologier som er kjent i dag, eller som senere utvikles, i hele vernetiden for opphavsrett eller andre rettigheter som eventuelt finnes i materiellet. Du gir også alle andre brukere tillatelse til å åpne, se, lagre eller reprodusere materiellet til brukerens personlige bruk. Du gir med dette Garmin rett til å redigere, kopiere, publisere og distribuere alt materiell du gjør tilgjengelig på alle Garmin-områder.

Understrekingen er min egen.

Setningene er formulert slik bare advokater kan. Om ikke du gir fra deg opphavsretten til dataene, er det det nærmeste man kommer. Med formuleringen over gir Garmin seg alle rettigheter til å gjøre absolutt hva de vil med alt du laster opp.

Jeg har sendt min klage til Garmin over denne praksisen og postet klagen i forumet deres.

MineTurer.org som alternativ

Alternativet for deg som trener med en pulsklokke fra Garmin, er å hente ut data til et lokalt installert program fra Garmin kalt Garmin Training Center. Herfra forlater aldri dine data maskinen uten at du selv ber om det. (Med mindre Garmin har lagt inn en bakdør som gir dem denne muligheten.)

Fra Garmin Training Center kan du eksportere data som GPX eller TCX. Begge kan du laste opp i portalen MineTurer.org, en portal som gir deg mye av den samme funksjonaliteten som Garmin Connect, men som respekterer personvernet og dine data. Det du laster opp forblir ditt og bare ditt, med mindre du velger å benytte deg av delingsfunksjonen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler