Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Teknosklerose

30.08.12

La meg introdusere deg for begrepet teknosklerose og noen argumenterer for at deler av IT-bransjen (og flere til) lider av denne sykdommen.

Systemisk sklerose er i følge Wikipedia

en autoimmun bindevevssykdom som affiserer huden og andre organer ved at bindevevet blir stivt og hardt

(Uthevingen er min egen.)

Stivt og hardt, altså ikke smidig og fleksibelt. Uttrykket sklerose er medisinsk, men hva om vi overfører begrepet til teknologien?

Ser vi på IT er det noe menneskeheten selv har utviklet for å effektivisere arbeid og løse problemer. Det vi selv utvikler bør vi anta at vi har full kontroll over og er smidig og fleksibelt. Dessverre har vi over de siste årene sett IT-systemer med så liten fleksibilitet at de nå er et problem i stedet for å løse et problem.

La meg eksemplifisere:

Eksemplene er bare toppen av isfjellet. I alle tilfeller finnes det en lang rekke absurde argumenter for hvorfor situasjonen er som den er. Det finnes alltid en gjennomarbeidet forklaring på hvorfor ting er og må være som de er. Men det er ikke det samme som at det er slik de bør være.

Teknosklerose oppstår av flere årsaker. Først og fremst fordi vi aksepterer status quo og resignerer, i stedet for å ta tak i problemer. Men også fordi de involverte over tid ser seg blind på det de arbeider med.

Å kurere teknosklerose tar tid og koster penger, men det er helt nødvendig hvis vi i fremtiden skal unngå flere tilfeller hvor teknologien får skylden for problemer vi mennesker har skapt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler