Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kinesisk smuglytting

18.10.12

I Norge lurer man på om kineserne smuglytter i norske mobilnett. Usikkerheten kunne vært eliminert.

I lengre tid har det vært usikkerhet knyttet til bruk av kinesisk utstyr i mobilnett verden over. Frykten dreier seg om at kineserne, primært representert ved ZTE og Huawei, ved hjelp av bakdører i utstyret kan få tilgang til sensitiv informasjon som sendes over mobilnettet. Den siste tiden har diskusjonen tiltatt også i Norge.

Problemet er at utstyret som får mobilnettet til å fungere benytter programvare som er utviklet og kontrollert av produsentene. Hvordan programvaren fungerer er det ingen som faktisk vet, annet enn produsentene. Sånn sett er usikkerheten knyttet til hvordan programvaren, og dermed også mobilnettet programvaren styrer, fungerer reell.

Hadde imidlertid anskafferne av utstyret stilt som krav at programvaren skulle være fri programvare og maskinvarearkitekturen åpen, ville det vært langt lettere å etterprøve påstanden om at kineserne smuglytter. Fri programvare sikrer, som navnet antyder, fritt innsyn i programvaren og en åpen maskinvarearkitektur sikrer det samme for maskinvaren.

I mange år har jeg poengtert viktigheten av fri programvare, blant annet i offentlig sektor og samfunnskritiske funksjoner. Prinsipielt sett er jeg ikke tilhenger av å stille krav om fri programvare, men i tilfeller som dette er det på sin plass.

Jeg håper man for offentlig sektor og i samfunnskritiske funksjoner nå øker anskafferkompetansen på området fri programvare og åpen maskinvarearkitektur. Før frykten blir reell.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler