Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kinesisk smuglytting

18.10.12

I Norge lurer man på om kineserne smuglytter i norske mobilnett. Usikkerheten kunne vært eliminert.

I lengre tid har det vært usikkerhet knyttet til bruk av kinesisk utstyr i mobilnett verden over. Frykten dreier seg om at kineserne, primært representert ved ZTE og Huawei, ved hjelp av bakdører i utstyret kan få tilgang til sensitiv informasjon som sendes over mobilnettet. Den siste tiden har diskusjonen tiltatt også i Norge.

Problemet er at utstyret som får mobilnettet til å fungere benytter programvare som er utviklet og kontrollert av produsentene. Hvordan programvaren fungerer er det ingen som faktisk vet, annet enn produsentene. Sånn sett er usikkerheten knyttet til hvordan programvaren, og dermed også mobilnettet programvaren styrer, fungerer reell.

Hadde imidlertid anskafferne av utstyret stilt som krav at programvaren skulle være fri programvare og maskinvarearkitekturen åpen, ville det vært langt lettere å etterprøve påstanden om at kineserne smuglytter. Fri programvare sikrer, som navnet antyder, fritt innsyn i programvaren og en åpen maskinvarearkitektur sikrer det samme for maskinvaren.

I mange år har jeg poengtert viktigheten av fri programvare, blant annet i offentlig sektor og samfunnskritiske funksjoner. Prinsipielt sett er jeg ikke tilhenger av å stille krav om fri programvare, men i tilfeller som dette er det på sin plass.

Jeg håper man for offentlig sektor og i samfunnskritiske funksjoner nå øker anskafferkompetansen på området fri programvare og åpen maskinvarearkitektur. Før frykten blir reell.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt