Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Rett i kartet

15.01.13

Statens kartverk lanserte nylig tjenesten Rett i kartet, hvor brukere kan melde feil og mangler i kartgrunnlaget. Det er veldig bra, men Statens kartverk sliter med å forstå suksessfaktoren bak modellen de benytter.

Rett i kartet føyer seg inn i rekken over nettjenester hvor brukerne lager eller bidrar til innholdet. I motsetning til tjenester som Wikipedia eller OpenStreetMap, hvor brukerne står for alt innholdet, er Rett i kartet en tjeneste hvor brukerne bidrar til økt kvalitet på eksisterende innhold, slik man for eksempel kjenner fra Store norske leksikon.

Den åpenbare fordelen kjenner vi fra tjenester som Wikipedia og OpenStreetmap: kvaliteten øker når flere kan bidra. Og når tilstrekkelig antall personer bidrar, når kvaliteten et kritisk punkt for troverdighet, slik tilfellet er for Wikipedia, hvor Wikipedia ofte har bedre kvalitet enn leksia.

Jeg håper Rett i kartet når en slik kritisk masse med brukere, slik at vi får et norsk kartgrunnlag av enda høyere kvalitet.

Imidlertid er det noe som ikke henger på greip. Lenge har åpne og reelt frie data fra Statens kartverk vært etterlyst, mens lite har skjedd. Skal man ha tilgang til slike data, må man betale for dem. Først betaler du og jeg for produksjon av Statens kartverks kartdata over skatteseddelen. Ikke bare ett, men flere steder på skatteseddelen. Videre betaler du nok en gang for tilgang til data du allerede har betalt for, dersom du har behov for slike kartdata.

Ikke nok med at du skal betale minst to ganger for kartdata. Nå oppfordres du også til å jobbe gratis for Statens kartverk, ved å bidra gjennom Rett i kartet.

Det tilsynelatende problemet til Statens kartverk er at de ikke forstår motivasjonsmodellen som ligger bak suksesshistorier som Wikipedia og OpenStreetMap. Brukere som bidrar til Wikipedia og OpenStreetMap får fri tilgang til alle data i disse tjenestene. Å bidra til en tjeneste hvor man får noe tilbake er langt mer motiverende enn å bidra til en tjeneste hvor man vet at man må betale minst to ganger for produktet — etter at man kanskje allerede har bidratt gratis. Det gjør neppe Rett i kartet til den killer-tjenesten Statens kartverk håper den skal bli — i så fall kan de takke seg selv.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt