Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Rett i kartet

15.01.13

Statens kartverk lanserte nylig tjenesten Rett i kartet, hvor brukere kan melde feil og mangler i kartgrunnlaget. Det er veldig bra, men Statens kartverk sliter med å forstå suksessfaktoren bak modellen de benytter.

Rett i kartet føyer seg inn i rekken over nettjenester hvor brukerne lager eller bidrar til innholdet. I motsetning til tjenester som Wikipedia eller OpenStreetMap, hvor brukerne står for alt innholdet, er Rett i kartet en tjeneste hvor brukerne bidrar til økt kvalitet på eksisterende innhold, slik man for eksempel kjenner fra Store norske leksikon.

Den åpenbare fordelen kjenner vi fra tjenester som Wikipedia og OpenStreetmap: kvaliteten øker når flere kan bidra. Og når tilstrekkelig antall personer bidrar, når kvaliteten et kritisk punkt for troverdighet, slik tilfellet er for Wikipedia, hvor Wikipedia ofte har bedre kvalitet enn leksia.

Jeg håper Rett i kartet når en slik kritisk masse med brukere, slik at vi får et norsk kartgrunnlag av enda høyere kvalitet.

Imidlertid er det noe som ikke henger på greip. Lenge har åpne og reelt frie data fra Statens kartverk vært etterlyst, mens lite har skjedd. Skal man ha tilgang til slike data, må man betale for dem. Først betaler du og jeg for produksjon av Statens kartverks kartdata over skatteseddelen. Ikke bare ett, men flere steder på skatteseddelen. Videre betaler du nok en gang for tilgang til data du allerede har betalt for, dersom du har behov for slike kartdata.

Ikke nok med at du skal betale minst to ganger for kartdata. Nå oppfordres du også til å jobbe gratis for Statens kartverk, ved å bidra gjennom Rett i kartet.

Det tilsynelatende problemet til Statens kartverk er at de ikke forstår motivasjonsmodellen som ligger bak suksesshistorier som Wikipedia og OpenStreetMap. Brukere som bidrar til Wikipedia og OpenStreetMap får fri tilgang til alle data i disse tjenestene. Å bidra til en tjeneste hvor man får noe tilbake er langt mer motiverende enn å bidra til en tjeneste hvor man vet at man må betale minst to ganger for produktet — etter at man kanskje allerede har bidratt gratis. Det gjør neppe Rett i kartet til den killer-tjenesten Statens kartverk håper den skal bli — i så fall kan de takke seg selv.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler