Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bedriftsbitching

17.01.13

Under en paneldebatt på Social Winter i ettermiddag uttalte jeg at bedrifter må tåle litt bitching på nett.

Som bedrift har man noen valg for hvordan man skal forholde seg til kritikk som kommer på Facebook, Twitter eller i tilsvarende kanaler. Man kan resignere fordi man ikke orker irrasjonell kritikk. Man kan ta den personlig og bitche tilbake. Eller man kan se igjennom det irrasjonelle og gi saklige svar.

Bedrifter over en viss størrelse vil alltid være gjenstand for kritikk, naturlig nok, ettersom man vanskelig kan tilfredsstille absolutt alle kunder. Og jo større bedriften er, jo mer kritikk får man. Ikke fordi man nødvendigvis gjør en dårligere jobb fordi man blir større, men fordi mengden misfornøyde kunder gjerne vokser akkurat slik mengden fornøyde kunder gjør.

Problemet med kritikken mot bedrifter over en viss størrelse er at kundene tilsynelatende synes det er helt greit å oppføre seg som rasshøl legge til side det de måtte ha av folkeskikk. Ofte har de gjerne et legitimt utgangspunktet for sin kritikk, men måten den presenteres på er fullstendig uholdbar sett fra et høflighetsperspektiv.

Det beste man som kundebehandler kan gjøre, er å møte irrasjonell kritikk med en høflig og rasjonell tilbakemelding. Enten roer kritikken seg, fordi kunden som klager faktisk blir hørt av et ekte menneske, eller så fortsetter kritikken uten å ta til seg de tilbakemeldinger som blir gitt. I sistnevnte tilfelle er det viktig å trekke en linje for når man skal avslutte diskusjonen. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Et siste poeng er at bedriften som opplever slik kritikk dessverre aldri er i en posisjon til å påpeke ufin språkbruk, irrasjonelle argumenter eller tilsvarende. Da tolkes man lett dithen at man tar kritikken personlig og potensielt vil gi seg i kast med tilsvarende argumentasjon. Sånn sett håper jeg kundene kan bli flinkere til å kritisere hverandre, slik at debatten blir konstruktiv, til tross for et kanskje negativt utgangspunkt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt