Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Datafeil og andre feil

11.03.13

Da jeg i morges leste overskriften «David (60) ble offer for en datafeil – nå dør han av kreft» i Aftenposten, trodde jeg vi var vitne til den ultimate, negative konsekvens av dårlig IT-håndverk. Jeg tok delvis feil.

Hvor ofte leser du overskrifter som «Strømkabel gravd over — gravemaskinen får skylden» eller «Mann drept av øksemorder — øksen tiltalt»? Poenget er enkelt: IT er enda et verktøy vi bruker for å løse utfordringer i hverdagen.

Ofte vises det til kompleksiteten i en IT-løsning hvis man trenger en forklaring — eller bortforklaring. Det er helt riktig at IT ofte er komplekst, men IT er aldri komplekst fordi IT i seg selv er komplekst — det er komplekst fordi vi velger at det skal være det. IT er 100 % menneskeskapt, og vi har full kontroll over det.

Problemet til Aftenposten, derimot, er at de retter baker for smed når de skylder på «datafeil» i den tragiske historien om en mann som snart skal dø. Leser man saken nærmere ser man hvordan denne «datafeilen» inngikk i en lang rekke av andre menneskelige systemfeil. Spesielt følgende avsnitt i artikkelen i Aftenposten understreker akkurat dette:

Etter å ha purret tilsammen fire ganger, og etter å ha blitt lovet at han skulle bli ringt opp igjen, uten å høre noe som helst, lot David saken ligge, forteller advokaten.

Det er vanlig å gi IT-løsninger skylden for problemer som oppstår. Det blir ansett som rimelig sosialt akseptert, og selv om problemene ofte får konsekvenser for leverandøren bak, er det allikevel IT som verktøy som får skylden. Det er ikke bare uheldig i de sakene som trekkes frem, det er uheldig for folks tillit til IT generelt.

Hvor man velger å plassere ansvaret er irrelevant. Men det er aldri IT som verktøy sitt ansvar — det er menneskene som lager det og bruker det som har det fulle og hele ansvaret.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt