Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Pølser, politikk og programvare

01.05.13

John Godfrey Saxe har angivelig uttalt at «Laws, like sausages, cease to inspire respect in proportion as we know how they are made». I tillegg til pølser og politikk, vil jeg gjerne legge til programvare.

Kode

Programvare griper inn i hverdagen vår, enten direkte eller indirekte. Alt fra mobiltelefonen og datamaskinen din, til trafikklysene langs veien, er kontrollert av programvare. Det samme er styringssystemene for vann, kloakk og strøm, TV-en din, oppvaskmaskinen og komfyren. Bilen, bussen, toget, trikken og T-banen det samme. Listen er alt for lang til å gjøres uttømmende.

Alt vi omgir oss med er enten styrt eller produsert ved hjelp av programvare. Uten programvare stopper samfunnet opp. I tillegg er IT-bransjen Norges største bransje etter offshore. Gitt denne kunnskapen er det rart vi ikke bryr oss mer om den. Hvorfor er ikke norske politikere mer opptatt av programvare enn de er av kultur, miljø, samferdsel, helse, olje, landbruk, fiske eller forsvar?

Jeg tror det er flere årsaker.

For det første er programvare abstrakt. Man kan ikke se den, ta på den, føle den — den bare er der. Usynlig som den er, omgir den oss allikevel overalt.

For det andre er programvare komplisert. Å lære å bruke et dataprogram kan for mange være utfordrende nok i seg selv. Spranget derfra til å forstå hvordan programvaren fungerer og ikke minst hvordan den lages, er nok til å få selv den mest drevne politiker til å skjelve med usikker stemme og bli flakkende i blikket.

For det tredje er programvare usexy. Drevne politikere åpner veier, redder barn, hjelper eldre eller gir penger til en festival. Helst med full pressedekning, på TV eller i avisen. Og gitt de to foregående punktene er det lite sexy å selge inn IT til pressen — de har et like anstrengt forhold til teknologi som alle andre.

Jeg tror vi er på vei inn i et trendskifte, hvor ikke bare politikere og presse, men folk generelt får et mer foroverlent forhold til programvaren som griper inn i livene våre. De siste par årene har det blitt en voldsom oppblomstring i sikkerhetstrusler, virus og angrep. Om man ikke vil forholde seg til det, så man, noe norske bankkunder smertelig har fått erfare det siste halvåret. Etter gjentatte IT-skandaler i Norge, har bransjen behov for å fremstå mer profesjonell.

Et trendskifte av disse årsaker er selvfølgelig uheldig, da det skjer som følger av negativ oppmerksomhet og ikke positiv. Imidlertid har jeg troen på at mennesker engasjerer seg mer i debatten om den viktige rollen programvare spiller i våre liv — programvare ble tross alt oppfunnet av mennesker i utgangspunktet.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler