Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Pølser, politikk og programvare

01.05.13

John Godfrey Saxe har angivelig uttalt at «Laws, like sausages, cease to inspire respect in proportion as we know how they are made». I tillegg til pølser og politikk, vil jeg gjerne legge til programvare.

Kode

Programvare griper inn i hverdagen vår, enten direkte eller indirekte. Alt fra mobiltelefonen og datamaskinen din, til trafikklysene langs veien, er kontrollert av programvare. Det samme er styringssystemene for vann, kloakk og strøm, TV-en din, oppvaskmaskinen og komfyren. Bilen, bussen, toget, trikken og T-banen det samme. Listen er alt for lang til å gjøres uttømmende.

Alt vi omgir oss med er enten styrt eller produsert ved hjelp av programvare. Uten programvare stopper samfunnet opp. I tillegg er IT-bransjen Norges største bransje etter offshore. Gitt denne kunnskapen er det rart vi ikke bryr oss mer om den. Hvorfor er ikke norske politikere mer opptatt av programvare enn de er av kultur, miljø, samferdsel, helse, olje, landbruk, fiske eller forsvar?

Jeg tror det er flere årsaker.

For det første er programvare abstrakt. Man kan ikke se den, ta på den, føle den — den bare er der. Usynlig som den er, omgir den oss allikevel overalt.

For det andre er programvare komplisert. Å lære å bruke et dataprogram kan for mange være utfordrende nok i seg selv. Spranget derfra til å forstå hvordan programvaren fungerer og ikke minst hvordan den lages, er nok til å få selv den mest drevne politiker til å skjelve med usikker stemme og bli flakkende i blikket.

For det tredje er programvare usexy. Drevne politikere åpner veier, redder barn, hjelper eldre eller gir penger til en festival. Helst med full pressedekning, på TV eller i avisen. Og gitt de to foregående punktene er det lite sexy å selge inn IT til pressen — de har et like anstrengt forhold til teknologi som alle andre.

Jeg tror vi er på vei inn i et trendskifte, hvor ikke bare politikere og presse, men folk generelt får et mer foroverlent forhold til programvaren som griper inn i livene våre. De siste par årene har det blitt en voldsom oppblomstring i sikkerhetstrusler, virus og angrep. Om man ikke vil forholde seg til det, så man, noe norske bankkunder smertelig har fått erfare det siste halvåret. Etter gjentatte IT-skandaler i Norge, har bransjen behov for å fremstå mer profesjonell.

Et trendskifte av disse årsaker er selvfølgelig uheldig, da det skjer som følger av negativ oppmerksomhet og ikke positiv. Imidlertid har jeg troen på at mennesker engasjerer seg mer i debatten om den viktige rollen programvare spiller i våre liv — programvare ble tross alt oppfunnet av mennesker i utgangspunktet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt