Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kildekritikk, schmildekritikk

08.05.13

Den siste tiden har det vært en del diskusjon om kildekritikk — eller mangel på sådan. Nylig ble jeg oppmerksom på følgende bilde:

Fleip eller fakta?

Herregud! Er det altså sånn det er? Nå har ting blitt for ille her i landet, altså! Etter å ha levd i uvisshetens mørke dal, har bildet brakt meg kunnskap om at:

 • Våre skattebetalerpenger går til å bygge veier i Afrika
 • Alle veier i Norge er i elendig forfatning
 • Alle veier i Afrika er strøkne

Men så kom jeg plutselig på: jeg var jo selv i Afrika for et år siden. Så det egentlig slik ut?

Her en typisk vei i Uganda. For det meste farbar med vanlig bil, men ikke noe jeg ville begitt meg ut på. En god firehjulstrekker med høy bakkeklaring er å foretrekke. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null.

Uganda

Veltede trailere var et daglig syn. Veien på bildet er A 104, hovedveiforbindelsen mellom Uganda og Sudan, mellom Gulu og Juba. Under regntiden går veien helt i oppløsning og blir nærmest ufremkommelig. Når den tørker inn, får den de underligste formasjoner som fører til slike trailervelt. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null også her.

Trailervelt

Mellom Gulu og Kampala i Uganda er det riktignok asfaltdekke, men for det meste hullete og avbrekte kanter. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tja, si det?

Gulu-Kampala

Her et panorama fra en landsby med en typisk vei igjennom. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tør vi tippe null?

Uganda

Og som om ikke bildet øverst er unyansert nok i utgangspunktet, har bedre vitende plukket «informasjonen» i bildet fra hverandre — den er rett og slett usann. Allikevel ble bildet delt av omtrent 30 000 mennesker, før det ble fjernet. Hvor er den kritiske sansen?

Når det gjelder bildet til venstre, som angivelig er tatt i Norge i 2013, er det noen vesentlige faktafeil:

 • Bildet er tatt i 2005
 • Det er sannsynligvis tatt på de britiske øyer

Fakta er sjelden vanskelig å finne i våre dager. Men det krever litt innsats, og det krever ikke minst at man forholder seg til fakta, også når det ikke underbygger ens egen sak. Men det sitter åpenbart langt inne hos enkelte.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt