Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kildekritikk, schmildekritikk

08.05.13

Den siste tiden har det vært en del diskusjon om kildekritikk — eller mangel på sådan. Nylig ble jeg oppmerksom på følgende bilde:

Fleip eller fakta?

Herregud! Er det altså sånn det er? Nå har ting blitt for ille her i landet, altså! Etter å ha levd i uvisshetens mørke dal, har bildet brakt meg kunnskap om at:

  • Våre skattebetalerpenger går til å bygge veier i Afrika
  • Alle veier i Norge er i elendig forfatning
  • Alle veier i Afrika er strøkne

Men så kom jeg plutselig på: jeg var jo selv i Afrika for et år siden. Så det egentlig slik ut?

Her en typisk vei i Uganda. For det meste farbar med vanlig bil, men ikke noe jeg ville begitt meg ut på. En god firehjulstrekker med høy bakkeklaring er å foretrekke. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null.

Uganda

Veltede trailere var et daglig syn. Veien på bildet er A 104, hovedveiforbindelsen mellom Uganda og Sudan, mellom Gulu og Juba. Under regntiden går veien helt i oppløsning og blir nærmest ufremkommelig. Når den tørker inn, får den de underligste formasjoner som fører til slike trailervelt. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null også her.

Trailervelt

Mellom Gulu og Kampala i Uganda er det riktignok asfaltdekke, men for det meste hullete og avbrekte kanter. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tja, si det?

Gulu-Kampala

Her et panorama fra en landsby med en typisk vei igjennom. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tør vi tippe null?

Uganda

Og som om ikke bildet øverst er unyansert nok i utgangspunktet, har bedre vitende plukket «informasjonen» i bildet fra hverandre — den er rett og slett usann. Allikevel ble bildet delt av omtrent 30 000 mennesker, før det ble fjernet. Hvor er den kritiske sansen?

Når det gjelder bildet til venstre, som angivelig er tatt i Norge i 2013, er det noen vesentlige faktafeil:

  • Bildet er tatt i 2005
  • Det er sannsynligvis tatt på de britiske øyer

Fakta er sjelden vanskelig å finne i våre dager. Men det krever litt innsats, og det krever ikke minst at man forholder seg til fakta, også når det ikke underbygger ens egen sak. Men det sitter åpenbart langt inne hos enkelte.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler