Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kildekritikk, schmildekritikk

08.05.13

Den siste tiden har det vært en del diskusjon om kildekritikk — eller mangel på sådan. Nylig ble jeg oppmerksom på følgende bilde:

Fleip eller fakta?

Herregud! Er det altså sånn det er? Nå har ting blitt for ille her i landet, altså! Etter å ha levd i uvisshetens mørke dal, har bildet brakt meg kunnskap om at:

 • Våre skattebetalerpenger går til å bygge veier i Afrika
 • Alle veier i Norge er i elendig forfatning
 • Alle veier i Afrika er strøkne

Men så kom jeg plutselig på: jeg var jo selv i Afrika for et år siden. Så det egentlig slik ut?

Her en typisk vei i Uganda. For det meste farbar med vanlig bil, men ikke noe jeg ville begitt meg ut på. En god firehjulstrekker med høy bakkeklaring er å foretrekke. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null.

Uganda

Veltede trailere var et daglig syn. Veien på bildet er A 104, hovedveiforbindelsen mellom Uganda og Sudan, mellom Gulu og Juba. Under regntiden går veien helt i oppløsning og blir nærmest ufremkommelig. Når den tørker inn, får den de underligste formasjoner som fører til slike trailervelt. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Sannsynligvis null også her.

Trailervelt

Mellom Gulu og Kampala i Uganda er det riktignok asfaltdekke, men for det meste hullete og avbrekte kanter. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tja, si det?

Gulu-Kampala

Her et panorama fra en landsby med en typisk vei igjennom. Norske skattebetalerpenger brukt på denne veien? Tør vi tippe null?

Uganda

Og som om ikke bildet øverst er unyansert nok i utgangspunktet, har bedre vitende plukket «informasjonen» i bildet fra hverandre — den er rett og slett usann. Allikevel ble bildet delt av omtrent 30 000 mennesker, før det ble fjernet. Hvor er den kritiske sansen?

Når det gjelder bildet til venstre, som angivelig er tatt i Norge i 2013, er det noen vesentlige faktafeil:

 • Bildet er tatt i 2005
 • Det er sannsynligvis tatt på de britiske øyer

Fakta er sjelden vanskelig å finne i våre dager. Men det krever litt innsats, og det krever ikke minst at man forholder seg til fakta, også når det ikke underbygger ens egen sak. Men det sitter åpenbart langt inne hos enkelte.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt