Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bloggosfæren før og nå

05.08.13

I mer enn 18 år har jeg hatt egne nettsider, og i størsteparten av denne perioden har jeg benyttet dem til å ytre egne meninger. I begynnelsen fantes ikke begrepet blogging. Det ble først introdusert på slutten av 90-tallet, og jeg synes fortsatt det er et kleint begrep.

I den spede begynnelse ble ytringer håndskrevet i HTML, før publiseringsløsningenes inntog kom omtrent samtidig med begrepet blogging. Minimalistene håndskrev HTML, mens geeksa brukte Movable Type. Selv gikk jeg med tiden over til CuteNews, før WordPress entret markedet i 2003.

Bloggosfæren var rimelig oversiktlig omkring årtusenskiftet. Blant gjengangerne fant vi klassikere som Morten Warncke-Wang, Arve Bersvendsen, Eskil Åsmul og Jarle Dahl Bergersen, for å nevne noen. Diskusjonene begrenset seg for det meste til metablogging, altså hvordan man lagde gode blogger, brukte bloggverktøyene, programmerte og sendte trackbacks. Det var snevert, men det var en fin start hvor early adopters banet vei for den bloggosfæren vi kjenner i dag.

På denne tiden, og langt utover på 2000-tallet, forble også diskusjonene i kommentarfeltet på bloggene. I dag, derimot, publiserer man noe på en blogg, for ofte å diskutere det på andre arenaer som Facebook og Twitter. Det er for så vidt naturlig, men egentlig litt synd da mye av historikken og diskusjonen omkring et tema fragmenteres og gjerne blir borte fra diskusjonens opphav.

Tilsvarende ser vi at også nye arenaer dukker opp for ytring av meninger. I dag trenger man ingen blogg for å ytre seg, vi ser ofte lengre diskusjoner både på Facebook og i andre webbaserte fora. På sett og vis gjenspeiler dette det virkelige samfunnet for øvrig, hvor arenaer for diskusjon og sosialisering finnes overalt i alle former. Man kan vel si at det digitale samfunnet er i ferd med å innhente det fysiske.

Når jeg ser tilbake på forskjellige epoker i bloggens liv, funderer jeg tidvis på hvilken plass bloggen min har i dagens digitale samfunn, og hvilken form den skal ha i fremtiden. Skal jeg fortsatt ha et kommentarfelt, eller skal jeg overlate diskusjonen til de foraene hvor jeg markedsfører mine ytringer, som Facebook og Twitter? Hvilket nivå skal jeg legge ytringene på? Skal de være lettbeinte og dagsaktuelle, eller skal de være mer reflekterende eller visjonære?

Jeg startet å blogge fordi jeg hadde et sterkt engasjement for bransjen jeg arbeider i, IT-bransjen. Engasjementet har jeg fortsatt. Men i en tid da mine meninger sjelden er unike, og nyheter lettere tilgjengelig enn vann, ser jeg meg sjelden nødt til å kommentere noe andre har kommentert før meg, tenker jeg. Men samtidig er det viktig å huske at ikke alle leser de samme nyhetene som jeg gjør.

Har du gjort deg noen tanker om dette temaet, slik blant annet Pål Hivand har gjort? I så fall hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet eller en annen egnet arena for diskusjon.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt