Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Smarttelefoner

08.08.13

Det var med lanseringen av iPhone i 2007 at smarttelefoner virkelig tok av. Siden den gang har mange aktører entret smarttelefonmarkedet. Med introduksjonen av slike telefoner, som alltid er online, har man alltid alt tilgjengelig. Derimot er det stadig mer forskning som understøtter påstanden om at smarttelefoner bidrar til å gjøre oss mindre konsentrerte og mindre i stand til å være tilstede i nuet.

Hvorvidt forskningen faktisk stemmer skal jeg la ligge i denne omgang. I stedet ønsker jeg å fokusere på et fenomen jeg både har erfart selv, og sett hos andre, nemlig at man i ferier og fritid legger smarttelefonen vekk.

Denne sommeren har jeg for det meste vært bortreist. Først en uke i Frankrike, så to uker på hytta. I Frankrike ble telefonen låst i safen på hotellrommet. Primært fordi det er dyrt å roame data i utlandet, men også fordi det er deilig å ha ferie uten å være tilgjengelig, uten å vite hva som skjer i verden. Tilsvarende på hytta på fjellet, hvor dekningen er så dårlig at det ikke har noen verdi i å ta med telefonen. Det var tre deilige uker, hvor e-post og andre medier kun ble sjekket sporadisk med mange dagers mellomrom.

Ellers observerte jeg et annet interessant fenomen. Min gode venn Thomas byttet ut sin iPhone med en god, gammeldags mobiltelefon i ferien. En telefon som kun kan brukes til å ringe med eller til å skrive tekstmeldinger. Thomas er den første jeg observerer som gjennomfører dette. Spørsmålet er om han blir alene om det, eller om det er en trend som vil komme.

Når man først har fått smaken på alle mulighetene en smarttelefon byr på, er det vanskelig å gi dem fra seg igjen. Men har man egentlig behov for å sjekke e-post gjennom dagen, se hva folk gjør på Instagram, Facebook og Twitter, sjekke når neste buss går med Ruter eller å lese Aftenposten hvert kvarter? Trenger vi virkelig all informasjonen smarttelefonene gir oss tilgang til? Og trenger vi egentlig å etterlate oss et kontinuerlig spor av informasjon i form av bilder, statusoppdateringer, innsjekkinger og anmeldelser?

Kanskje legger jeg svaret i munnen på deg. Eller kanskje er du fullstendig uenig. Begge alternativene er like bra, for da har du forhåpentligvis gjort deg noen tanker om hvorvidt du skal vurdere å skaffe deg en god gammeldags mobiltelefon i neste ferie, og legge smarttelefonen hjemme.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler