Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Negativ valgkamp

11.09.13

Valget er over for denne gang. I etterkant er det interessant å trekke frem partienes forskjellige valgkampanjer og refleksjoner jeg gjorde over dem da de pågikk.

Uttrykket negativ valgkamp benyttes om en kampanje et parti kjører for å skape et negativt inntrykk eller gi negativ publisitet om et annet parti. En av erfaringene fra kommunevalgkampen 2011 er at det er lett å la seg lokke utpå av andres negative kampanjer, og således selv bli en del av den. Derfor var mange innstilt på at årets stortingsvalgkamp skulle ha fokus på egen politikk. Men ikke alle.

Det er mange negative effekter av negativ valgkamp.

For det første vil velgere som normalt ikke er mer enn gjennomsnittlig interessert i politikk oppfatte negativ valgkamp som støy og drittkasting mellom politikere. Det skaper forakt for politikken og politikerne.

For det andre er negative kampanjer fordummende. Oppegående mennesker klarer selv å orientere seg om et partis politikk, og gjøre seg opp egne meninger deretter. De trenger ikke en fordummende negativ kampanje til å gi dem et subjektivt skråblikk på et annet partis politikk. Voksne mennesker tenker selv, kanskje med unntak av dem som synes slike kampanjer er en god idé.

For det tredje trekker negative kampanjer fokuset vekk fra egen politikk. Hva er det ved et partis politikk som er så dårlig at de trenger å få velgerne til å fokusere på et annet partis politikk?

Eksempler fra stortingsvalgkampen 2013

Stort sett gikk det rimelig dannet for seg i stortingsvalgkampen 2013. Selvfølgelig finnes det eksempler på negativ valgkamp fra alle partier, men det er allikevel enkelte som markerte seg ved at deres negative kampanjer var en del av den overordnede strategien for deres valgkamp.

Jeg har spesielt lyst til å trekke frem Arbeiderpartiets kampanje. De siste ukene før valget hang følgende kampanje på den ene siden i T-banevognene i Oslo:

Arbeiderpartiets kampanje 2013

På den andre siden av de samme T-banevognene fant man følgende kampanje.

Venstres kampanje 2013

Forskjellen er åpenbar. Arbeiderpartiet benytter plassen til å snakke om det de mener er problemer med andres politikk. Venstre, derimot, benytter plassen til å snakke om egen politikk. Jeg skal for ordens skyld understreke at jeg selv er medlem av Venstre, men poenget er like gyldig av den grunn.

I sosiale medier sirkulerte det også en erklæring signert av Jens Stoltenberg i dagene før valget.

Løfte fra Arbeiderpartiet

Temaet er det samme. Arbeiderpartiet benytter tid og krefter på å advare mot andres politikk, i stedet for å fokusere på hva de selv vil oppnå for kommende stortingsperiode.

Videre benyttet også Arbeiderpartiet mer enn én anledning til å bedrive hærverk på andres kampanjer, som for eksempel i Bærum:

Hærverk

Og til slutt må man jo spørre: er det negativ valgkamp å snakke om andres negative valgkamp? I hvert fall nok til at jeg ventet til valgkampen var over til jeg skrev dette.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt