Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Norske e-bøker på Kindle

19.09.13

Nylig kom nyheten om at Aschehoug kan levere norske e-bøker til Kindle. Selv om alt ikke er perfekt, er det en god start og et skritt i riktig retning.

Det vi kan stå for

Mye kan sies om hvorfor norsk bokbransje er som den er, og hvorfor den henger lysår etter resten av verden når det gjelder e-bøker. Jeg har skrevet om disse sammenhengene tidligere.

Nyheten fra Aschehoug er således et kjærkomment tiltak for å frigjøre forlagene fra bokhandlerne. Med dette tiltaket imøtekommer et stykke på vei kundenes ønsker om tilgjengelighet på de plattformene kundene faktisk bruker, og ikke de gamle fysiske bokhandlene forlagene vil at de skal bruke.

Samtidig er det viktig å understreke at Aschehougs bøker ikke er tilgjengelig via Amazon og kjøp rett fra Kindle. Konseptet går ut på at du gjennomfører kjøp på Aschehoug.no via en vanlig datamaskin, og deretter sender du bøker fra din Aschehoug.no-konto til din Kindle. Greit nok, men ikke en optimal brukeropplevelse. Utvalget ser om ikke annet ut til å være bra, med 565 titler i skrivende stund.

Jeg håper og tror at vi med dette ser starten på at norske e-bøker blir tilgjengelig på de enhetene og leseplatene folk flest bruker. Kindle-serien fra Amazon er verdens mest solgte leseplate, da ville det vært fortsatt forretningsmessig selvmord å holde seg unna denne plattformen.

Jeg gir med dette en stor honnør til menneskene som har arbeidet med å flytte grenser i norsk bokbransje!

Som nevnt innledningsvis er heller ikke alt perfekt. Noe annet ville vært rart. Når man etablerer noe nytt vil det alltid være en periode med prøving og feiling for å finne sin plass i markedet og få tidlige tilbakemeldinger fra brukerne. «Fail early, fail fast, fail often» er en mye brukt klisjé. Om ikke man trenger å feile ofte, er det i hvert fall viktig å feile raskt og tidlig når man prøver ut noe nytt, slik Aschehoug gjør her.

Mine tilbakemeldinger følger her.

Ingen brukervennlig betalingsprosess

Som nevnt handler man bøker på Aschehoug.no og sender til til din Kindle. Brukervennligheten i denne løsningen fortsatt ikke god nok, dersom at man vil nå ut til et større marked. Det er ikke spesielt komplisert, men for brukere som er vant til enkelheten hos Amazon, med kjøp av bøker direkte fra Kindle, kan prosessen fremstå i overkant tungvinn. Anders hos NRKbeta talte betalingsprosessen alene til å være 11 klikk, i grell kontrast til Amazons ene.

Selve handle- og betalingsprosessen hos Aschehoug kan med fordel også bli gjenstand for forbedring. Betalingsløsningen brukte svært lang tid på å laste, og tidvis trodde jeg noe var galt rett etter at betalingen ble gjennomført. Og når betalingen endelig ble gjennomført, må man manuelt trykke seg inn til «Mine e-bøker» og sende boken til Kindle. Det er ingen automatikk i denne prosessen. Ikke veldig brukervennlig, men det funker.

Årsaken til at Aschehoug har valgt denne løsningen er at de ikke har inngått samarbeid med Amazon. Hvorfor kan man bare spekulere i, men skal jeg spekulere fritt vil jeg anta at Aschehoug ikke ønsker å betale Amazon for å selge deres bøker. Problematikken er også kjent fra Apples økosystem. På den annen side er visst ikke Amazon best i klassen på tegnsett, heller.

Hvor lenge kan dette vare?

Hvorvidt Aschehoug benytter en metode som er anerkjent av Amazon for kommersiell distribusjon av bøker til Kindle, eller om dette kun er en metode gitt privatpersoner for å sende andre bøker de eier til Kindle, er jeg usikker på. Hvis det siste er tilfelle kan det være et spørsmål om tid før Amazon tetter dette hullet. Jeg håper ikke dette er tilfelle.

Et vel så godt alternativ

Løsningen baserer seg som nevnt på at nettbutikken til Aschehoug sender e-boken som en fil med e-post som går direkte til din Kindle. Dette er hakket mer brukervennlig enn å la brukerne gjøre dette selv, men når løsningen fremstår som såpass banal kan man faktisk la brukerne velge å gjøre nettopp dette. Gi dem alternativene. Humanist forlag lar meg laste ned bøker, som jeg så sender til Kindle med e-post.

Fordelen med akkurat dette er at mindre tekniske anlagte brukere vil kunne flytte bøker mellom forskjellige leseplater. Sånn sett foretrekker jeg faktisk løsningen til Humanist forlag fremfor Aschehoug sin. Årsaken er at jeg hos Humanist forlag får en ePub-fil for nedlasting, som jeg fritt kan forvalte etter eget ønske, mens jeg hos Aschehoug ikke får filen selv, men må lirke den ut av leseplaten med Calibre og skrelle vekk DRM i etterkant.

Dyre e-bøker

Ellers virker det på meg som at Aschehoug vet å ta seg betalt for e-bøker. Eksempelvis koster Politi av Jo Nesbø 349,- kroner på papir, 299,- kroner på norsk hos Aschehoug og 20 USD (118,- kroner) på engelsk hos Amazon. Fikser man engelsk er det altså ingen grunn til å kjøpe samme bok hos Aschehoug, som tar over to og en halv gang prisen som Amazon. Og når «Det vi kan stå for» på papir koster 262,- kroner hos Haugen Bok og 224,- kroner som e-bok hos Aschehoug, kan man jo lure på hvorfor man skal kjøpe norske e-bøker i det hele tatt. Forbrukerne forventer at elektroniske produkter koster mindre enn fysiske. Det er helt rasjonelt, og slik må det også bli på sikt. Ja, e-bøker er underlagt moms, mens p-bøker er fritatt, men dette er en ordning bokbransjen selv har lobbet seg frem til.

Det er altså flere forbedringspunkter i totalopplevelsen. Men det viktigste er at det endelig er en fungerende løsning på plass. Det gleder meg, og igjen stor honnør til Aschehoug for å tenke nytt!

Neste gang titter jeg på selve filene fra Aschehoug. Lar de seg hacke, så du kan bruke dem på en hvilken som helst leseplate?

Oppdatering 23.09.13: Aschehoug påpeker på Twitter muligheten for å laste ned bøkene som ePUB uten DRM, en mulighet jeg ikke fikk med meg. Langt mer attraktivt enn å sende bøkene direkte til Kindle.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Film • Musikk • Bok

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler