Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Værstasjon fra Netatmo

13.12.13

Værstasjoner er ofte billige og simple, eller dyre og i overkant avanserte. Netatmo er en mellomting til 1399,- kroner, og er et godt alternativ til sine konkurrenter i denne prisklassen.

Netatmo

I esken

Netatmo

I esken finner du

 • Én modul for bruk innendørs
 • Én modul for bruk utendørs
 • 4 stykk AAA-batterier for utemodulen
 • Festebrakett med borrelås og skrue for utemodulen
 • USB-kabel for innemodulen
 • Stikkontakt med USB-uttak for strøm til innemodulen

I bruk

Det jeg liker best med Netatmo er enkelheten, utseendet og at det bare fungerer uten behov for vedlikehold. Du kobler dem til det trådløse nettet, setter opp din konto via telefonen eller datamaskinen, dermed er alt på plass.

Her står innemodulen på hytta.

Innemodul

Utemodulen på hytta henger skjermet fra vær og vind.

Utemodul

En av fordelene, i mine øyne, er det totale fraværet av knapper og skjermer på enhetene. Oppsett skjer enten via en app for iOS eller Android, eller via datamaskinen. Etter oppsett skjer all rapportering fra enhetene via nettsidene til Netatmo eller til app-en.

Nettsidene er enkle å forholde seg til. Du får et dashboard hvor du kan skru av og på visning av forskjellige data, som vist på følgende skjermbilde. Her kan du også legge til flere personer som skal ha tilgang til data fra værstasjonen.

Netatmo

Hvilke data får du?

Innemodulen rapporterer

 • Temperatur
 • Luftfuktighet
 • Lufttrykk
 • CO2
 • Støynivå

Utemodulen rapporterer

 • Temperatur
 • Luftfuktighet

Dataene sendes til nettsidene. Disse kan du benytte til en lang rekke formål, blant annet til å varsle deg ved gitte hendelser, for eksempel hvis temperaturen blir for høy eller lav, eller hvis CO2-nivået blir for høyt, noe Eirik Solheim har skrevet mer om hos NRKbeta.

Hvilke data får du ikke?

Netatmo gir deg data fra sensorer som er enkle å pakke inn i en liten beholder. Men ønsker du data som vindstyrke, vindretning eller nedbør, må du vente litt. Netatmo arbeider med tilleggsmoduler for disse formålene, og det er ventet at de kommer i løpet av det neste halvåret.

Hva er alternativene?

Dersom du er ute etter en mer avansert værstasjon, er Vantage Vue eller Vantage Pro2 fra Davis populære. Førstnevnte har det meste du kan forlange rett ut av boksen, mens sistnevnte har flere sensortyper og kan bygges ut ved behov.

Ønsker du enda flere muligheter bør du vurdere å kjøpe dataloggere separat og lage egne programmer for innsamling og rapportering av data. Steinar Midtskogen har vært til stor inspirasjon her.

Dersom du er ute etter en mindre avansert værstasjon, er Clas Ohlson kanskje stedet for deg. De er i hvert fall billigere, men om de er noe mer brukervennlige tviler jeg på.

Hvor kan du bruke den?

Vi benytter Netatmo på hytta. Her er det ekstra kjekt å ha litt ekstra kontroll når temperaturen kryper langt nedover på den blå enden av skalaen vinterstid, eller når det er på tide å stenge lufteventilene for vinteren. Jeg har skrevet mer om både utstyr og oppsett av internettilgang på hytta tidligere.

Utover dette kan du benytte Netatmo praktisk talt overalt hvor du har tilgang til strøm via USB eller vanlig stikkontakt, samt tilgang til trådløst nett. I disse dager er dette ikke lenger en begrensning, så du kan ha den med deg på båten, på kontoret, hjemme eller på hytta.

Erfaringer så langt

I skrivende stund har enheten vært i drift på hytta i et drøyt halvår. Siden den ble satt opp har den hatt absolutt null behov for vedlikehold. Den samler inn data og sender dem inn, uten problemer. Hytta ligger i et område med svært dårlig mobildekning, så dataoverføringen er mildt sagt elendig, men allikevel rapporterer den data uavbrutt. Og er det ingen nettilgang holder den data i ca. 3 uker i det interne minnet.

I dashboardet man får hos Netatmo har man også en batteriindikator på utemodulen, som gir deg beskjed om når batteriene må byttes. Etter litt over 6 måneder viser fortsatt batteriene full styrke. Produsenten hevder selv inntil 12 måneder.

Innvendinger

Jeg har et par innvendinger mot Netatmo sin løsning.

Først og fremst er man avhengig av nettsidene til Netatmo for rapportering. Riktignok tilbyr de et API for å hente ut data til tredjepartsløsninger, men går Netatmo konkurs sitter du igjen med to fancy aluminiumsvedkubber.

Dernest rapporterer Netatmo data som gjør at de potensielt sett kan se når det er folk tilstede der enheten er plassert. Hos oss er det for eksempel lett å se når det er varmt inne i hytta, ettersom vi har en «ring hytta varm»-løsning som står på 10°C når vi ikke er der. Eller man kan se på støynivået.

Tross alt er dette innvendinger jeg kan leve med. Risikoen for konkurs er tilstede, men prisen på 1399,- kroner gjør ikke dette til et stort tap dersom alt legges ned. Dessuten har jeg ikke geolokalisert stasjonen, så Netatmo eller andre som får tilgang til våre data kan ikke se nøyaktig hvor den står.

API

Når det gjelder det nevnte API-et, tilbyr Netatmo en egen utviklerside for dem som ønsker å bygge egne tjenester på toppen av dem fra Netatmo. Blant annet kan du benytte et REST-API med OAuth2-autorisering og data som JSON. Med dette utgangspunktet kan du for eksempel lage din egen nettside eller app med data fra stasjonen.

Tilleggsutstyr

For tiden er det mulig å kjøpe ekstra innemodul som kobles til ditt eksisterende oppsett. Senere kommer Netatmo (angivelig) med både regn- og vindsensor (anemometer). Det er også annonsert en termostat. Uansett, jeg kommer til å handle straks dette treffer markedet.

Konklusjon

Fordeler

 • Enkelt å komme i gang
 • Enkel i bruk
 • Vedlikeholdsfri og stabil
 • Pen å se på
 • Rimelig (1390,- kroner hos Apple)
 • Åpent API

Ulemper

 • Ikke mulig å sende data direkte til egen server, og bare dit
 • Ubrukelig hvis Netatmo går konkurs

Konklusjonen er at Netatmo er en værstasjon som — prisen tatt i betraktning — kan by på mye og fremtidsrettet funksjonalitet, blant annet rapportering til nett og apps, samt et moderne API. Det kreves svært liten teknisk kompetanse for å få opp værstasjonen, så er du i markedet er det bare å handle.

Til slutt en takk til Eirik Solheim for tipset.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler