Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettverk over strømnettet

17.12.13

Skal du lage deg et nettverk, finnes det flere alternativer for deg som har allergi for kabler. Trådløst nett er blant de åpenbare, men nettverk over strømnettet er også et godt alternativ.

I dag er vi vant til at det aller meste har muligheten til å koble seg opp til et trådløst nettverk. Dette til tross finnes det fortsatt en god del utstyr som krever en kablet nettverksforbindelse. Kablede forbindelser har tradisjonelt blitt forbundet med høyere hastighet og bedre stabilitet på forbindelsen.

Men kablet nettverk har den samme utfordringen som dingser ellers: det kreves enda en kabel trukket rundt der du skal ha det tilgjengelig. Og trekker du det skjult blir det enda en kontakt.

Da vi bygget hytte nylig, hadde vi noe utstyr som krevde kablet nettverk. På en hytte, hvor målet var å skjule mest mulig elektronikk, gikk vi derfor for kombinasjonen av trådløst nett for enhetene som støttet det, og nettverk over strømnettet for resten. Det har fungert meget godt.

Sentralt i nettverket står en mobil bredbåndsruter GlobeSurfer III+ fra belgiske Option. Den tilbyr både kablet og trådløst nett. Denne er igjen tilkoblet mobilnettet, som kobler hytta til internett. Og ettersom mobildekningen på fjellet er svært dårlig, spiller det liten rolle hvor god fart man får på nettverket i hytta.

Med dette som bakgrunn handlet jeg inn en bunke adaptere fra Devolo, av typen dLAN 200 AVplus. 200 står i dette tilfellet for 200 mbit/s.

Devolo dLAN 200 AVplus

Konseptet er enkelt. Adapteret putter du i stikkontakten, og utstyret du ønsker tilkoblet putter du i nettverkskontakten under adapteret og i stikkontakten i adapteret, som vist på bildet under.

Devolo dLAN 200 AVplus

Jeg har ingen erfaringer verken med andre produkter fra Devolo, eller med tilsvarende produkter fra andre leverandører, så sammenlikningsgrunnlaget er dårlig. Men jeg må si meg meget fornøyd med produktene fra Devolo. Det kreves absolutt null oppsett. Man plugger dem i stikkontakten og kobler til utstyret, så fungerer alt umiddelbart.

Jeg har ikke gjort noen tester for å måle ytelsen i nettverket, men som nevnt har jeg i dette tilfellet heller ikke behov for det.

I den senere tiden har det også kommet kombinasjonsprodukter, det vil si tilsvarende produkter hvor adapteret man putter i stikkontakten også tilbyr trådløst nett, enten frittstående eller som en utvidelse av eksisterende. Det har med tiden også kommet produkter som tilbyr omlag 600 mbit/s over strømnettet.

Så er du i markedet for kablet nettverk, kan jo dette være et alternativ å prøve ut neste gang.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler