Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettverk over strømnettet

17.12.13

Skal du lage deg et nettverk, finnes det flere alternativer for deg som har allergi for kabler. Trådløst nett er blant de åpenbare, men nettverk over strømnettet er også et godt alternativ.

I dag er vi vant til at det aller meste har muligheten til å koble seg opp til et trådløst nettverk. Dette til tross finnes det fortsatt en god del utstyr som krever en kablet nettverksforbindelse. Kablede forbindelser har tradisjonelt blitt forbundet med høyere hastighet og bedre stabilitet på forbindelsen.

Men kablet nettverk har den samme utfordringen som dingser ellers: det kreves enda en kabel trukket rundt der du skal ha det tilgjengelig. Og trekker du det skjult blir det enda en kontakt.

Da vi bygget hytte nylig, hadde vi noe utstyr som krevde kablet nettverk. På en hytte, hvor målet var å skjule mest mulig elektronikk, gikk vi derfor for kombinasjonen av trådløst nett for enhetene som støttet det, og nettverk over strømnettet for resten. Det har fungert meget godt.

Sentralt i nettverket står en mobil bredbåndsruter GlobeSurfer III+ fra belgiske Option. Den tilbyr både kablet og trådløst nett. Denne er igjen tilkoblet mobilnettet, som kobler hytta til internett. Og ettersom mobildekningen på fjellet er svært dårlig, spiller det liten rolle hvor god fart man får på nettverket i hytta.

Med dette som bakgrunn handlet jeg inn en bunke adaptere fra Devolo, av typen dLAN 200 AVplus. 200 står i dette tilfellet for 200 mbit/s.

Devolo dLAN 200 AVplus

Konseptet er enkelt. Adapteret putter du i stikkontakten, og utstyret du ønsker tilkoblet putter du i nettverkskontakten under adapteret og i stikkontakten i adapteret, som vist på bildet under.

Devolo dLAN 200 AVplus

Jeg har ingen erfaringer verken med andre produkter fra Devolo, eller med tilsvarende produkter fra andre leverandører, så sammenlikningsgrunnlaget er dårlig. Men jeg må si meg meget fornøyd med produktene fra Devolo. Det kreves absolutt null oppsett. Man plugger dem i stikkontakten og kobler til utstyret, så fungerer alt umiddelbart.

Jeg har ikke gjort noen tester for å måle ytelsen i nettverket, men som nevnt har jeg i dette tilfellet heller ikke behov for det.

I den senere tiden har det også kommet kombinasjonsprodukter, det vil si tilsvarende produkter hvor adapteret man putter i stikkontakten også tilbyr trådløst nett, enten frittstående eller som en utvidelse av eksisterende. Det har med tiden også kommet produkter som tilbyr omlag 600 mbit/s over strømnettet.

Så er du i markedet for kablet nettverk, kan jo dette være et alternativ å prøve ut neste gang.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt