Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Digital post til folket

24.03.14

Gjennom det siste året har jeg arbeidet med et tilbud på digitalt postsystem til offentlig sektor i regi av Difi. Fredag ble det skrevet kontrakt. Men hva betyr det for deg?

Digipost

Konkurransen som Difi utlyste bestod av to deler: en digital postkasse, hvor innbyggere kan motta post fra offentlig sektor, samt en meldingsformidler som tar i mot post fra avsenderen og fordeler den videre til riktig postkasse. Som eneste aktør hadde vi i Posten lagt inn tilbud både på digital postkasse og på meldingsformidler. De andre konkurrentene i konkurransen hadde enten lagt inn tilbud bare på digital postkasse, eller på meldingsformidler.

Da avgjørelsen falt ble Posten tildelt kontrakt i begge konkurransene. Etter utfordrende forhandlinger helt siden september, var det på ingen måte gitt. Konkurransen var tøff, men vi lykkes med strategien vi hadde lagt.

Hva betyr dette for deg?

Tidligere i år ble det gjort endringer i forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften som nå snur om på hvordan offentlig sektor skal kommunisere med deg. Tidligere måtte du gi beskjed dersom du ville kommunisere digitalt. Nå må du gi beskjed dersom du vil fortsette med papir.

Hvis du vil kommunisere digitalt med det offentlige, kan du i løpet av året opprette en digital postkasse i Digipost. Deretter vil stadig flere offentlige virksomheter sende deg post dit i stedet for på papir.

Hvorfor er dette bra for deg?

Bakgrunnen for at offentlig sektor nå gjør dette, og for at vi i Posten laget Digipost i utgangspunktet, er at det finnes store mengder informasjon som ikke kan sendes per e-post. For eksempel sier Norm for informasjonssikkerhet i helse-, omsorgs- og sosialsektoren (Normen) at sensitive helseopplysninger ikke kan sendes via e-post. Derfor har helseopplysninger inntil nylig blitt sendt på papir til pasienter, eller på CD-er, disketter, faks og drosje (!) mellom helseforetakene.

Årsaken er at e-post ikke er en sikker kommunikasjonskanal. Du er ikke sikker på at avsender er den avsender gir seg ut for å være. Det er derfor du får så mye spam og phishing i innboksen din. Og med e-post kan du heller ikke være sikker på at mottaker faktisk er den man utgir seg for å være, eller at e-post i det hele tatt kommer frem. Du kan heller ikke være trygg på at ingen avlytter kommunikasjonen underveis.

I en sikker digital posttjeneste som Digipost, har vi laget et system som ivaretar sikkerheten for deg. Både avsendere og mottakere gjennomgår en identifiseringsprosess, og løsningen sikrer at ingen titter inn i kommunikasjonen underveis. Dette har også vært en vesentlig del av kravene fra Difi, som også har gjort en grundig evaluering av løsningen.

Resultatet er en digital postkasse hvor du kan motta post du normalt ellers ville fått i den grønne, ulåste postkassen du har hengende foran huset ditt. Du får altså med deg postkassen overalt, enten du besøker den på nett eller via våre apps for iOS eller Android. Og i motsetning til den grønne, fysiske postkassen, kan du naturlig nok med Digipost også sende post på sikkert vis til andre privatpersoner eller virksomheter.

Besnærende? I så fall er det bare å registrere seg. Hvis ikke setter jeg stor pris på din tilbakemelding som en kommentar.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt