Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Genchi Genbutsu

07.04.14

Hvordan vet du egentlig hva kundene dine vil ha? Hvordan tester du ut dine antakelser om hva de faktisk ønsker? Toyota har svaret for deg.

Kom deg ut

I sammenheng med smidige prosjekter finner man uttrykket «Genchi Genbutsu». Det er japansk og kan oversettes til noe slikt som «kom deg ut og se selv». Satt inn i en kontekst betyr det at man aldri skal ta egne antagelser for gitt, men at man skal dra ut og snakke med kundene og se selv hvordan deres verden faktisk er. Uttrykket stammer opprinnelig fra Toyota, selve opphavet til smidig produksjon.

Fra bilproduksjon til IT-prosjekter

Jeg har tidligere skrevet om planleggingssyken, hvor bedrifter og prosjekter starter med en rekke antakelser om hvordan virkeligheten ser ut og planlegger ut i fra disse antakelsene. Når man tar slike antakelser, er det stor risiko for at antakelsene er feil. Feilene tar man med seg inn i produktene man lager, og man ender opp med et produkt som enten ikke løser faktiske behov eller som ingen vil ha.

Test ut dine antakelser

Hvis du har et produkt og tenker at funksjon X vil være midt i blinken for dine kunder, bør du starte med å spørre dem fremfor å lage funksjonen. Og ikke bare bør du spørre dem, du bør også involvere dem i en slik grad at de kommer til å ta i bruk funksjonen dersom du velger å lage den. Jeg har selv hatt massevis av slike ideer til funksjoner, men ved å snakke med kundene tidlig har jeg ofte sett at ideen i beste fall ender opp helt annerledes enn hva jeg selv hadde forestilt meg. I verste fall viste det seg at ideen var dårlig.

Du tenker kanskje det er negativt å teste ut dårlige ideer og kaste bort tiden på denne måten. Tvert i mot er dette den beste måten å lære om virkeligheten. Kun på denne måten unngår du vesentlig større problemer, ettersom du slipper å kaste bort tid og penger på å utvikle noe ingen vil ha. «Muda» kaller de det hos Toyota.

The Lean Startup

Ønsker du å lære mer om en slik tilnærming vil jeg anbefale boken The Lean Startup. Her kan du lese om hvordan produktlanseringer kan kuttes ned til et ekstremt minimum med fantastiske resultater. Dropbox er et av eksemplene som trekkes frem. Boken er en fin introduksjon til smidig produktutvikling.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Film • Musikk • Bok

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler