Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Internett på hytta

23.04.14

Har du lyst på internettforbindelse på hytta, men er usikker på hvilke alternativer du har og hvordan du går frem? Her får du mine tips og erfaringer.

Internett på hytta

Tilgang til internett på hytta har blitt en selvfølge for mange. Også for oss. Ikke fordi vi ønsker å være online når vi har fri, men fordi det er så mye annet man kan benytte en internettforbindelse til. Webkamera med live-bilder, værstasjon som rapporterer om vær og vind og sensorer som rapporterer om ubudne gjester og annen status i hytta, for å nevne noe.

Den enkleste løsningen

Hvis du ikke orker å forholde deg til jungelen av alternativer, men bare vil velge en ferdig pakke, finnes det noen enkle løsninger.

Det første du gjør er å sjekke hvor god mobildekning du har på hytta. Husk at selv om telefonen oppgir at den har signal, betyr ikke det at signalet er brukbart. Bruk Speedtest for iOS eller Android for å måle hastighet og kvalitet. Du trenger å finne ut om du har grei nok 3G- eller 4G-dekning. Med grei dekning tenker jeg alt over 1 mbit/s.

Bestiller du en av disse får du alt du trenger for å komme i gang fra én leverandør. Med mindre du har spesielle behov har du neppe behov for verken store datamengder eller høy hastighet på forbindelsen, og kan nøye deg med et av de billigste abonnementene.

Her er Telenors mobile bredbåndsruter montert på hytta:

Telenor Mobilt Bredbånd

Hvis dekningen er dårlig

Hvis dekningen er dårlig kan du forbedre dekningen med en ekstern antenne. Du monterer den utendørs og kobler den til den mobile bredbåndsruteren. Slike antenner kan du koble til ruterne fra både Telenor, NetCom og ice.net.

Ice.net selger deg en slik ekstern antenne som tilleggsutstyr, mens du til ruteren fra Telenor eller NetCom må kjøpe en slik antenne selv, for eksempel fra Komplett.

Best dekning får du med en retningsstyrt antenne, men da må du vite hvor mobilmastene er plassert. Bruk finnsenderen.no for å finne nærmeste mast. Alternativt kjøper du en rundstråleantenne eller en panelantenne. Sistnevnte trenger også litt innretning mot en mobilmast. De retningsstyrte antennene er gjerne også større og styggere, mens alternativene er mindre og kan gjemmes inntil fasaden på hytta.

Husk å sjekke at antennen du kjøper passer til ruteren din. Forhandleren som selger slike antenner kan hjelpe deg med dette.

Mer fleksibilitet

Hvis du heller ønsker å snekre sammen din egen pakke, finnes det en jungel av løsninger hvor du kjøper alt du trenger separat. Før vi fikk 4G-dekning på hytta hadde vi en slik løsning. Da trenger du:

  • Et dataabonnement eller mobilabonnement med tilhørende SIM-kort. Det finnes mange leverandører i dette markedet. Bruk telepriser.no til å finne det abonnementet som passer deg best. Husk at det ikke være et rent dataabonnement, du kan også velge vanlige mobilabonnement som tillater datatrafikk.
  • En mobil bredbåndsruter. Det finnes alt fra datamaskiner hvor du kan plugge i SIM-kort, til USB-dongler som du igjen putter i datamaskinen eller en ruter som støtter slikt, 3G-rutere som både mottar mobilsignal og tilbyr trådløst nett, eller en en ruter du plugger SIM-kortet direkte inn i.
  • En ekstern antenne hvis dekningen er dårlig. Se forrige avsnitt om hva du bør velge. Sørg for å velge en antenne som passer i ruteren du kjøper. Kanskje trenger du også en overgang.

Hytta er på nett, hva så?

Nå som nettforbindelsen er oppe og går, er det nesten ingen begrensninger på hva du kan bruke den til. Hva med et webkamera? Eller en værstasjon? Eller en litt mer avansert værstasjon? Eller en semi-proff værstasjon? Strømstyring? Strømmåler?

Det finnes en nærmest utømmelig liste over alt som kan rapporteres over nett. Bruk fantasien og kos deg med Google.

Senere kommer jeg med oppfølgende artikler om hva vi benytter forbindelsen til og hvordan vi har satt opp nettverk i hytta.

Hvis noe fusker

All forbrukerelektronikk har det med å fuske hvis det står påslått i lengre, sammenhengende perioder. Kanskje har du opplevd hjemme at du må trekke ut kontakten til det trådløse nettverket fordi det fusker litt? Det er uproblematisk hjemme, men hva gjør du hvis det samme skjer på hytta, og det er en måned til neste gang du kommer til hytta og kan trekke ut kontakten?

Roger Samdal har et godt tips som jeg praktiserte med den forrige ruteren. Med et enkelt koblingsur fra Clas Ohlson fikk ruteren seg en automatisk omstart en gang i døgnet. Hang den seg opp gikk det aldri mer enn et døgn før problemet løste seg selv.

Og til slutt…

Husk at når du er på hytta så er du på hytta, ikke på internett.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler