Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettverk på hytta

13.06.14

Tidligere har jeg skrevet om hvordan du skaffer deg internettilgang på hytta. For å kunne bruke denne tilgangen til noe, må du etablere et nettverk på hytta. Her kan du lese om alternativene jeg har vurdert og tatt i bruk.

Nettverk på hytta

Alternativene jeg vurderte var:

  • Trådløst nettverk
  • Kablet nettverk
  • Nettverk over strømnettet

Alternativene utelukker ikke hverandre. Jeg kombinerer dem. Med disse boksene har vi både trådløst nettverk og nettverk over strømnettet:

Telenor Mobilt Bredbånd

Trådløst nettverk

Trådløst nettverk er den desidert enkleste løsningen. Ruteren jeg beskrev i artikkelen om internettilgang på hytta kobler seg til internett via mobilnettet og tilbyr internettilgangen videre både som trådløst og som kablet nettverk.

Det trådløse nettverket krever ingen innsats utover det å sette opp ruteren. Utover det er det bare å koble til mobiltelefoner, nettbrett og annet utstyr du vil ha på nett.

Min erfaring er at ruterne som tilbys fra de forskjellige internettilbyderne ikke er av de aller beste på markedet. De tilbyr et trådløst nett, men dekningen på det trådløse nettet er ikke alltid like god. Opplever du slike problemer kan du enten kjøpe repeatere som forsterker signalet til dette nettverket, eller du kan skru av det trådløse nettverket i ruteren fra internettilbyderen, og heller sette opp din egen ruter eller aksesspunkt. Selv har jeg god erfaring med Apple AirPort Express til 779,- kroner. Denne bruker vi hjemme og dekker alle husets tre etasjer. Dette kan uansett være greit, dersom du i fremtiden skulle bytte internettilbyder, så slipper du å koble til alle klientene på nytt.

Kablet nettverk

Noen produkter egner seg fortsatt best hvis de er tilkoblet et kablet nettverk. Selv om både trådløse nettverk og utstyret blir bedre, er det for eksempel fortsatt kablede webkamera som gir den beste bildekvaliteten.

Fordelen med kablet nettverk er at overføringshastigheten er høyere enn hva du får med et trådløst nettverk eller nettverk over strømnettet. Internt i hytta kan dette ha noe for seg, men begrensningen ligger gjerne i tilkoblingen til internett over 4G. En annen fordel er at du kan få strøm gjennom nettverkskablene, men sjekk om utstyret ditt støtter dette. Se etter PoE.

Ulempen med kablet nettverk er at du trenger å trekke nettverkskabler eller rør til nettverkskabler dit du skal ha utstyret. Kabler er aldri sexy.

Nettverk over strømnettet

Et tredje alternativ er å etablere et nettverk over strømnettet i hytta. Dette er en noe spesiell form for nettverk, men mine erfaringer er utelukkende positive så langt. Du kjøper et adapter du putter i stikkontakten, og kobler utstyret til adapteret med vanlige nettverkskabler. Det eneste som kreves, i tillegg til adapterne, er at ett av adapterne er tilkoblet ruteren som du har tilkoblet internett.

Selv benytter jeg utstyr fra Devolo, men det finnes et rikt utvalg av produkter som gjør samme jobben.

Hva bruker vi til hva?

Det trådløse nettet bruker vi til mobiltelefoner, nettbrett, værstasjon, hytteserver og AirPlay for musikk.

Nettverket over strømnettet bruker vi kun til webkameraene.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler