Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettverk på hytta

13.06.14

Tidligere har jeg skrevet om hvordan du skaffer deg internettilgang på hytta. For å kunne bruke denne tilgangen til noe, må du etablere et nettverk på hytta. Her kan du lese om alternativene jeg har vurdert og tatt i bruk.

Nettverk på hytta

Alternativene jeg vurderte var:

 • Trådløst nettverk
 • Kablet nettverk
 • Nettverk over strømnettet

Alternativene utelukker ikke hverandre. Jeg kombinerer dem. Med disse boksene har vi både trådløst nettverk og nettverk over strømnettet:

Telenor Mobilt Bredbånd

Trådløst nettverk

Trådløst nettverk er den desidert enkleste løsningen. Ruteren jeg beskrev i artikkelen om internettilgang på hytta kobler seg til internett via mobilnettet og tilbyr internettilgangen videre både som trådløst og som kablet nettverk.

Det trådløse nettverket krever ingen innsats utover det å sette opp ruteren. Utover det er det bare å koble til mobiltelefoner, nettbrett og annet utstyr du vil ha på nett.

Min erfaring er at ruterne som tilbys fra de forskjellige internettilbyderne ikke er av de aller beste på markedet. De tilbyr et trådløst nett, men dekningen på det trådløse nettet er ikke alltid like god. Opplever du slike problemer kan du enten kjøpe repeatere som forsterker signalet til dette nettverket, eller du kan skru av det trådløse nettverket i ruteren fra internettilbyderen, og heller sette opp din egen ruter eller aksesspunkt. Selv har jeg god erfaring med Apple AirPort Express til 779,- kroner. Denne bruker vi hjemme og dekker alle husets tre etasjer. Dette kan uansett være greit, dersom du i fremtiden skulle bytte internettilbyder, så slipper du å koble til alle klientene på nytt.

Kablet nettverk

Noen produkter egner seg fortsatt best hvis de er tilkoblet et kablet nettverk. Selv om både trådløse nettverk og utstyret blir bedre, er det for eksempel fortsatt kablede webkamera som gir den beste bildekvaliteten.

Fordelen med kablet nettverk er at overføringshastigheten er høyere enn hva du får med et trådløst nettverk eller nettverk over strømnettet. Internt i hytta kan dette ha noe for seg, men begrensningen ligger gjerne i tilkoblingen til internett over 4G. En annen fordel er at du kan få strøm gjennom nettverkskablene, men sjekk om utstyret ditt støtter dette. Se etter PoE.

Ulempen med kablet nettverk er at du trenger å trekke nettverkskabler eller rør til nettverkskabler dit du skal ha utstyret. Kabler er aldri sexy.

Nettverk over strømnettet

Et tredje alternativ er å etablere et nettverk over strømnettet i hytta. Dette er en noe spesiell form for nettverk, men mine erfaringer er utelukkende positive så langt. Du kjøper et adapter du putter i stikkontakten, og kobler utstyret til adapteret med vanlige nettverkskabler. Det eneste som kreves, i tillegg til adapterne, er at ett av adapterne er tilkoblet ruteren som du har tilkoblet internett.

Selv benytter jeg utstyr fra Devolo, men det finnes et rikt utvalg av produkter som gjør samme jobben.

Hva bruker vi til hva?

Det trådløse nettet bruker vi til mobiltelefoner, nettbrett, værstasjon, hytteserver og AirPlay for musikk.

Nettverket over strømnettet bruker vi kun til webkameraene.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt