Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når programvare dør

06.07.14

Nylig ble det kjent at Apple legger ned utviklingen av deres profesjonelle bildebehandlingsverktøy Aperture. Fotografer verden over må finne seg et annet produkt.

Aperture

I skrivende stund grubler mange fotografer over hvordan de skal flytte bildene sine fra Aperture til et nytt produkt. Lightroom fra Adobe er det nærmeste alternativet. På Facebook skriver Eirik Helland Urke at

Passe kjipt å ha behandlet og lagret alle bildene i Aperture de siste ni årene, og så bare gidder ikke Apple å oppdatere programmet mer. Har jo lukta lunta en stund, men det er ingen enkel måte å konvertere 10 TB behandlede bilder til Lightroom på. All etterbehandling forsvinner. Men det er vel bare å sette igang…

Med Aperture er det kombinasjonen av to ting som vanskeliggjør slik flytting.

 • Aperture er proprietær programvare, Apple sitter på kildekoden. Hadde Aperture vært åpen kildekode, men hatt proprietær lagring av metadata, kunne hvem som helst modifisert Aperture for å få eksportert data.
 • Aperture lagrer metadata i en proprietær database. Hadde Aperture lagring av metadata i åpne filer, kunne et hvilket som helst program lest disse filene i en flytteprosess.

Det er altså kombinasjonen av disse to tingene som gjør flytting vanskelig. Nedleggelsen viser hvor ille det kan bli med kombinasjonen proprietær programvare og proprietær lagring av data. Selv om noen forhåpentligvis finner en måte å hacke seg rundt utfordringen, er det allikevel ikke ukomplisert.

Jeg håper om ikke annet at nedleggelsen skaper økt bevissthet for problemstillingen proprietær programvare og proprietær lagring av data skaper: Sørg for å ha en enkel utvei den dagen programvaren din dør.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt