Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når programvare dør

06.07.14

Nylig ble det kjent at Apple legger ned utviklingen av deres profesjonelle bildebehandlingsverktøy Aperture. Fotografer verden over må finne seg et annet produkt.

Aperture

I skrivende stund grubler mange fotografer over hvordan de skal flytte bildene sine fra Aperture til et nytt produkt. Lightroom fra Adobe er det nærmeste alternativet. På Facebook skriver Eirik Helland Urke at

Passe kjipt å ha behandlet og lagret alle bildene i Aperture de siste ni årene, og så bare gidder ikke Apple å oppdatere programmet mer. Har jo lukta lunta en stund, men det er ingen enkel måte å konvertere 10 TB behandlede bilder til Lightroom på. All etterbehandling forsvinner. Men det er vel bare å sette igang…

Med Aperture er det kombinasjonen av to ting som vanskeliggjør slik flytting.

 • Aperture er proprietær programvare, Apple sitter på kildekoden. Hadde Aperture vært åpen kildekode, men hatt proprietær lagring av metadata, kunne hvem som helst modifisert Aperture for å få eksportert data.
 • Aperture lagrer metadata i en proprietær database. Hadde Aperture lagring av metadata i åpne filer, kunne et hvilket som helst program lest disse filene i en flytteprosess.

Det er altså kombinasjonen av disse to tingene som gjør flytting vanskelig. Nedleggelsen viser hvor ille det kan bli med kombinasjonen proprietær programvare og proprietær lagring av data. Selv om noen forhåpentligvis finner en måte å hacke seg rundt utfordringen, er det allikevel ikke ukomplisert.

Jeg håper om ikke annet at nedleggelsen skaper økt bevissthet for problemstillingen proprietær programvare og proprietær lagring av data skaper: Sørg for å ha en enkel utvei den dagen programvaren din dør.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt