Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når programvare dør

06.07.14

Nylig ble det kjent at Apple legger ned utviklingen av deres profesjonelle bildebehandlingsverktøy Aperture. Fotografer verden over må finne seg et annet produkt.

Aperture

I skrivende stund grubler mange fotografer over hvordan de skal flytte bildene sine fra Aperture til et nytt produkt. Lightroom fra Adobe er det nærmeste alternativet. På Facebook skriver Eirik Helland Urke at

Passe kjipt å ha behandlet og lagret alle bildene i Aperture de siste ni årene, og så bare gidder ikke Apple å oppdatere programmet mer. Har jo lukta lunta en stund, men det er ingen enkel måte å konvertere 10 TB behandlede bilder til Lightroom på. All etterbehandling forsvinner. Men det er vel bare å sette igang…

Med Aperture er det kombinasjonen av to ting som vanskeliggjør slik flytting.

  • Aperture er proprietær programvare, Apple sitter på kildekoden. Hadde Aperture vært åpen kildekode, men hatt proprietær lagring av metadata, kunne hvem som helst modifisert Aperture for å få eksportert data.
  • Aperture lagrer metadata i en proprietær database. Hadde Aperture lagring av metadata i åpne filer, kunne et hvilket som helst program lest disse filene i en flytteprosess.

Det er altså kombinasjonen av disse to tingene som gjør flytting vanskelig. Nedleggelsen viser hvor ille det kan bli med kombinasjonen proprietær programvare og proprietær lagring av data. Selv om noen forhåpentligvis finner en måte å hacke seg rundt utfordringen, er det allikevel ikke ukomplisert.

Jeg håper om ikke annet at nedleggelsen skaper økt bevissthet for problemstillingen proprietær programvare og proprietær lagring av data skaper: Sørg for å ha en enkel utvei den dagen programvaren din dør.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Frustrasjoner Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler