Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nesten-anonymt hærverk

11.07.14

Tirsdag denne uken gikk en lang rekke nettsteder ned for telling etter et massivt DDoS-angrep. Angrepet betegnes som norgeshistoriens verste. En 17-åring fra Bergen har tilstått og var trolig alene om angrepet. Jeg vil se på tre sider ved denne saken.

1. Sikkerheten er for dårlig

Angrepene beviser nettopp det gutten selv ville påpeke: at IT-sikkerheten fortsatt er for dårlig. Det gjelder ikke bare i Norge. Når en 17-år gammel gutt fra Bergen i én og samme aksjon kan stenge butikken til Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS, så er sikkerheten åpenbart fortsatt en uløst utfordring. Hva kan da ikke en fremmed makt med mer midler utrette?

2. Dårlig sikkerhet rettferdiggjør ikke hærverk

At sikkerheten er dårlig, rettferdiggjør ikke at man utøver hærverk for å fremme sitt synspunkt. Det er fortsatt mulig å rygge bilen inn i en bank og tømme den for penger. Det betyr imidlertid ikke at det er greit selv om det er mulig. Tilsvarende gjelder også på nett. At det er mulig å stenge butikken til de største selskapene i landet, betyr ikke at det er greit.

3. Teknologien alene er et problem

DDoS er enkelt å gjennomføre og vanskelig å beskytte seg mot. Utfordringene kan og bør i liten grad adresseres politisk. Det er teknologer som må løse de utfordringer teknologene har skapt. Vi trenger teknologi som adresserer problemene der DDoS oppstår, i stedet for å forsøke å avverge dem reaktivt der DDoS rammer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler