Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bensinstasjonenes død

04.08.14

Vil bensinstasjonene lide samme sjebne som videosjappene og platebutikkene?

Med de siste årenes utvikling på elbilfronten trenger man neppe være rakettforsker for å forutse bensinstasjonenes død. De vet det nok selv, også, for akkurat som at videoforretningene transformerte seg til storkiosker, lever også bensinstasjonene godt på å selge andre produkter enn drivstoff.

Bensinstasjonenes åpenbare utfordring er at det nye drivstoffet allerede er tilgjengelig i nærmeste stikkontakt. Plugg inn bilen og du har «full tank» hvor som helst. Man er ikke lenger avhengig av en spesialisert forhandler. Man er ikke en gang avhengig av en forhandler, man kan ringe på døra hos hvem som helst og få litt strøm. Infrastrukturen eksisterer allerede.

Spørsmålet er hvilken rolle — om noen — bensinstasjonene vil få i en verden med stadig mer avanserte biler. Tiden da bensinstasjonene hadde smøregrop og mekaniker er forlengst forbi. Det nærmeste du får i dag er ny gummi til vindusviskerne dine. Service overlates til spesialiserte verksteder.

Det vil selvsagt ta lang tid før bensinstasjonene blir like antikvariske som smøregropa og mekanikeren. Men med dagens raske teknologiske utvikling kan denne fremtiden innhente dem raskere enn de selv forventer. Hadde jeg vært dem, ville jeg nå alliert meg med elbilprodusentene for å tilby hurtigladestasjoner, som fortsatt krever en noe annen teknisk infrastruktur enn en normal stikkontakt. Fulle batterier mens ungene får is. Alternativt kan de sitte på gjerdet og se andre tilby hurtiglading i stedet. Og hvorfor skal kundene da stoppe hos bensinstasjonene?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler