Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bensinstasjonenes død

04.08.14

Vil bensinstasjonene lide samme sjebne som videosjappene og platebutikkene?

Med de siste årenes utvikling på elbilfronten trenger man neppe være rakettforsker for å forutse bensinstasjonenes død. De vet det nok selv, også, for akkurat som at videoforretningene transformerte seg til storkiosker, lever også bensinstasjonene godt på å selge andre produkter enn drivstoff.

Bensinstasjonenes åpenbare utfordring er at det nye drivstoffet allerede er tilgjengelig i nærmeste stikkontakt. Plugg inn bilen og du har «full tank» hvor som helst. Man er ikke lenger avhengig av en spesialisert forhandler. Man er ikke en gang avhengig av en forhandler, man kan ringe på døra hos hvem som helst og få litt strøm. Infrastrukturen eksisterer allerede.

Spørsmålet er hvilken rolle — om noen — bensinstasjonene vil få i en verden med stadig mer avanserte biler. Tiden da bensinstasjonene hadde smøregrop og mekaniker er forlengst forbi. Det nærmeste du får i dag er ny gummi til vindusviskerne dine. Service overlates til spesialiserte verksteder.

Det vil selvsagt ta lang tid før bensinstasjonene blir like antikvariske som smøregropa og mekanikeren. Men med dagens raske teknologiske utvikling kan denne fremtiden innhente dem raskere enn de selv forventer. Hadde jeg vært dem, ville jeg nå alliert meg med elbilprodusentene for å tilby hurtigladestasjoner, som fortsatt krever en noe annen teknisk infrastruktur enn en normal stikkontakt. Fulle batterier mens ungene får is. Alternativt kan de sitte på gjerdet og se andre tilby hurtiglading i stedet. Og hvorfor skal kundene da stoppe hos bensinstasjonene?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt