Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bensinstasjonenes død

04.08.14

Vil bensinstasjonene lide samme sjebne som videosjappene og platebutikkene?

Med de siste årenes utvikling på elbilfronten trenger man neppe være rakettforsker for å forutse bensinstasjonenes død. De vet det nok selv, også, for akkurat som at videoforretningene transformerte seg til storkiosker, lever også bensinstasjonene godt på å selge andre produkter enn drivstoff.

Bensinstasjonenes åpenbare utfordring er at det nye drivstoffet allerede er tilgjengelig i nærmeste stikkontakt. Plugg inn bilen og du har «full tank» hvor som helst. Man er ikke lenger avhengig av en spesialisert forhandler. Man er ikke en gang avhengig av en forhandler, man kan ringe på døra hos hvem som helst og få litt strøm. Infrastrukturen eksisterer allerede.

Spørsmålet er hvilken rolle — om noen — bensinstasjonene vil få i en verden med stadig mer avanserte biler. Tiden da bensinstasjonene hadde smøregrop og mekaniker er forlengst forbi. Det nærmeste du får i dag er ny gummi til vindusviskerne dine. Service overlates til spesialiserte verksteder.

Det vil selvsagt ta lang tid før bensinstasjonene blir like antikvariske som smøregropa og mekanikeren. Men med dagens raske teknologiske utvikling kan denne fremtiden innhente dem raskere enn de selv forventer. Hadde jeg vært dem, ville jeg nå alliert meg med elbilprodusentene for å tilby hurtigladestasjoner, som fortsatt krever en noe annen teknisk infrastruktur enn en normal stikkontakt. Fulle batterier mens ungene får is. Alternativt kan de sitte på gjerdet og se andre tilby hurtiglading i stedet. Og hvorfor skal kundene da stoppe hos bensinstasjonene?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

 • Google Wifi lanseres i Norge i dag - Tek.no

  Mesh-nettverk har vært i vinden det siste året, men spesielt én aktør har glimret med sitt fravær i Norge så langt, nemlig Google. 

  Det blir det en endring på nå. Google melder at mesh-systemet Google Wifi er tilgjengelig i butikker fra og med i dag. 

 • The Beginner's Guide to IFTTT

  In our new series Getting It, we’ll give you all you need to know to get started with and excel at a wide range of technology, both on and offline. Here, we’re arming you with everything you need to know to master the world of IFTTT.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt