Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Early Adopters

14.10.14

Neste gang du ser en Tesla-eier bør du omfavne henne og gi henne en klem. Hun betaler tross alt regningen for teknologi du i fremtiden vil nyte godt av.

Early Adopters er dem som er først ute. Først med den nye telefonen. Først med den nye smartklokken. Eller, som i denne saken, først med den nye elbilen.

Det som kjennetegner Early Adopters, foruten at de er først, er at de har høyere betalingsvilje for å være først og er villige til å ta større risiko. Å være først har en oppside, men også en risiko hvis det flopper.

Vi skal være glade for at vi har Early Adopters. Det er dem som betaler prisen for at du og jeg kan få påfølgende produkter til en lavere pris. I elbilmarkedet er det dagens eiere av Tesla Model S som betaler prisen for at du og jeg senere kan kjøpe nye modeller til en lavere pris. Ved å selge de første modellene til en høyere pris, får Tesla dekket utgifter til forskning og utvikling av påfølgende modeller.

Resultatet ser vi i Dagens Næringsliv i dag. Folk har betalt dyrt for de første modellene. Nå kommer oppfølgerne, med ny teknologi som gjør de første modellene utdatert. Dermed får flere tilgang til elbiler, både i form av nye modeller, men også i form av annenhåndsmarkedet som Early Adopters etterlater.

I tillegg har Tesla vært en disruptive aktør, et forstyrrende element for den etablerte bilindustrien. Tesla var ikke først, men de var først med en elbil folk faktisk hadde lyst på. Nå strømmer de etablerte produsentene til for å følge opp.

Det er kanskje lett å le av de første Tesla-eierne som har betalt dyrt for å være prøvekaniner med en førstegenerasjons elbil, men det er de som betaler prisen for at du får påfølgende modeller billigere og med ny teknologi.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt