Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Early Adopters

14.10.14

Neste gang du ser en Tesla-eier bør du omfavne henne og gi henne en klem. Hun betaler tross alt regningen for teknologi du i fremtiden vil nyte godt av.

Early Adopters er dem som er først ute. Først med den nye telefonen. Først med den nye smartklokken. Eller, som i denne saken, først med den nye elbilen.

Det som kjennetegner Early Adopters, foruten at de er først, er at de har høyere betalingsvilje for å være først og er villige til å ta større risiko. Å være først har en oppside, men også en risiko hvis det flopper.

Vi skal være glade for at vi har Early Adopters. Det er dem som betaler prisen for at du og jeg kan få påfølgende produkter til en lavere pris. I elbilmarkedet er det dagens eiere av Tesla Model S som betaler prisen for at du og jeg senere kan kjøpe nye modeller til en lavere pris. Ved å selge de første modellene til en høyere pris, får Tesla dekket utgifter til forskning og utvikling av påfølgende modeller.

Resultatet ser vi i Dagens Næringsliv i dag. Folk har betalt dyrt for de første modellene. Nå kommer oppfølgerne, med ny teknologi som gjør de første modellene utdatert. Dermed får flere tilgang til elbiler, både i form av nye modeller, men også i form av annenhåndsmarkedet som Early Adopters etterlater.

I tillegg har Tesla vært en disruptive aktør, et forstyrrende element for den etablerte bilindustrien. Tesla var ikke først, men de var først med en elbil folk faktisk hadde lyst på. Nå strømmer de etablerte produsentene til for å følge opp.

Det er kanskje lett å le av de første Tesla-eierne som har betalt dyrt for å være prøvekaniner med en førstegenerasjons elbil, men det er de som betaler prisen for at du får påfølgende modeller billigere og med ny teknologi.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt